Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Onze omgeving vallen de schellen van de ogen

Mijn grote dank aan de Pool van het Jaar kandidaten

 

De bekendmaking van de winnaars van de Pool -van-het -jaar-verkiezing 2015 en de feestelijke prijsuitreiking zullen op 21 november 2015 in Studio 21 in Hilversum plaatsvinden. Dit is al de vierde editie van deze verkiezing.

Op 14 maart jl. vond de vergadering plaats over de installatie van de jury, waarvan ik ook deel uitmaak. De juryleden hebben onder het professionele voorzitterschap van senator mevr. Barbara Borys-Damięcka het verkiezingsreglement grondig verkend en bediscussieerd als ook afspraken gemaakt voor het goede verloop van het verkiezingstraject Polonus 2015.

 

 

Samenstelling van de Jury 2015

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Poolse organisaties een ook winnaars van de vorige editie van de verkiezing.

 • Barbara Borys-Damięcka, Senator in de Poolse 1e Kamer – Voorzitter Jury
 • Waldemar Pankiw – Pools Nederlandse Kulturele Vereniging (PNKV)
 • Radek Prończuk – Vereniging Pools-Nederlands Ondernemers (VPNO)
 • Magdalena van Dijk-Domańska – Nl-Pl Centrum voor Cultuur en Onderwijs
 • Beata Bruggeman-Sekowska – Communications-Unlimited: Central and Eastern Europe Centre
 • Mariusz Soltanifar – Link to Poland
 • Hanka Mongart – TOP (Vereniging van Poolse vrouwen in Nederland)
 • Magdalena Lowicka – Poolse Ingenieurs Netwerk (PIN)
 • Małgorzata Lubbers-Dąbrowska – Forum Poolse Scholen in Nederland
 • Bożena Kopczyńska – Stichting Lokomotywa
 • Kris Florek – winnaar 2014 Business
 • Małgorzata Smółka – winnaar 2014 Cultuur
 • Sylwia Kuć – winnaar 2014 Jonge Succesvolle Pool

 

De jury zal uit alle genomineerde kandidaten de winnaars Polonus 2015 verkiezen in de zes categorieën: Business, Cultuur, Wetenschap en Techniek, Succesvolle jonge Pool, Carrière en Ere Polonus.

De jury wordt ondersteund door het secretariaat bestaande uit: Zofia Hakkaart en Krystyna Voesenek.

 

 

 

Ik beken …

 

Ik moet bekennen dat de opgave van jurylid zijn heel erg uitdagend is, want hoe kun je een winnaar kiezen uit mensen die al winnaars voor me zijn?

Mevrouw Barbara Borys- Damięcka, Senator van de Republiek Polen in mijn interview ’Ja, ik ben maatschappijgedreven’ heeft het volgende antwoord gegeven op de vraag: Waarom is de Pool van het Jaar Verkiezing belangrijk voor u? (https://nl.communications-unlimited.nl/interview-met-barbara-borys-damiecka-senator-van-de-republiek-polen/)

‘’De Pool van het Jaar Verkiezing is een geweldig initiatief dat Poolse mensen in Nederland en de Nederlandse overheid bewust maakt van de voordelen, kwaliteiten en potentie van de mensen die Nederland als hun nieuwe woonplaats hebben gekozen. Die mensen respecteren hun werk en zij delen de kennis die zij gekregen hebben op Poolse scholen en universiteiten met de Nederlandse staat. Dankzij de verkiezing zien we meer en meer Poolse mensen die hard werken in hun nieuwe land en daaraan loyaal zijn, die hier hun families stichten en tegelijk hun afkomst niet willen vergeten.’’

 

 

‘’We moeten kijken naar een ander mens zonder voorgeprogrammeerde visie’’

 

Ja, de kandidaten voor de prijs Pool van het Jaar zijn mensen die talentvol en vastberaden zijn. Zij hebben een buitengewone respect voor Polen en hun nieuwe vaderland. Ze hebben een duidelijke visie over hun leven, zij klagen niet, zij nemen initiatief, creëren een betere wereld voor ons allemaal, voor u, voor mij. Ze helpen bereiken wat onze gezamenlijke ambitie zou moeten zijn. Dat is wat ik in het interview voor de Poolse krant in Nederland Popolsku heb benadrukt: ‘ ‘ We moeten kijken naar een ander mens zonder voorgeprogrammeerde visie’’.

(http://www.communications-unlimited.nl/we-have-to-look-at-the-person-without-a-pre-programmed-vision-popolsku-talks-with-beata-bruggeman-sekowska/)

‘’Ik wil benadrukken dat we ons niet moeten richten op de culturele en interpersoonlijke verschillen en verschillen beschouwen als obstakels. Wij delen veel, wij hebben veel gezamenlijke waarden en normen, ongeacht de plaats van herkomst en de verschillen moeten gezien worden als rijkdom en zijn een voordeel. Anders zullen wij ons nooit vrij voelen en zullen wij nooit bewust een waardevol deel van de maatschappij uitmaken, ongeacht waar we wonen. Om een andere cultuur, een ander volk, een andere persoon te kunnen begrijpen dient een mens zich van de ‘’bril’’ van zijn/haar oude ervaringen en gewoonten te ontdoen. Alleen dan kunnen we een ander mens echt zien zoals hij of zij werkelijk is zonder voorgeprogrammeerde visie’’

Kandidaten voor de Pool -van -het -jaar -verkiezing, verbeteren het imago van Polen en Poolse mensen. Dankzij hun valt bij onze omgeving de schellen van de ogen.

 

 

Mijn grote dank aan de Pool van het jaar kandidaten!

 

Bron: Polonus, Communications-Unlimited

Foto: Communications-Unlimited

 

Lees ook:

 • Polish excellence in Hilversum

 

http://www.communications-unlimited.nl/polish-excellence-in-hilversum/

 • Ja, ik ben maatschappijgedreven. Interview met Barbara Borys Damięcka, Senator van de Republiek Polen

 

https://nl.communications-unlimited.nl/interview-met-barbara-borys-damiecka-senator-van-de-republiek-polen/

 • Mijn hart is mijn sleutel in de repertoirekeuze. Interview met Marcin Wyrostek

https://nl.communications-unlimited.nl/interview-with-marcin-wyrostek-famous-polish-musician/

 • Mijn hart is niet verscheurd, het klopt hier ( Polen ) en daar ( Nederland ). Interview met Redbad Klijnstra

https://nl.communications-unlimited.nl/interview-with-redbad-klijnstra-dutch-polish-actor/

http://www.communications-unlimited.nl/we-have-to-look-at-the-person-without-a-pre-programmed-vision-popolsku-talks-with-beata-bruggeman-sekowska/

 

Leave a Reply