Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Pool van het jaar 2015

Op 17 oktober vond de tweede vergadering plaats van de jury van de Pool van het Jaar 2015 ter plaatse van het Utrechtse kantoor van Otto Workforce. Het doel van de bijeenkomst was om in elke categorie drie kandidaten te kiezen, hieruit zullen vervolgens de winnaars worden gekozen. De jury werd zeer gastvrij ontvangen door de CEO van Otto Workforce, de heer Frank van Gool. Ook de voorzitter van de stichting Polonus, mevrouw Hanna Hummel, was aanwezig en zij zorgde voor een soepel verloop van de vergadering.

De jury:

 • Barbara Borys-Damięcka, Senator in de Poolse 1e Kamer – Voorzitter Jury
 • Waldemar Pankiw – Pools Nederlandse Kulturele Vereniging (PNKV)
 • Radek Prończuk – Polish Chamber of Commerce in the Netherlands
 • Magdalena van Dijk-Domańska – Nl-Pl Centrum voor Cultuur en Onderwijs
 • Beata Bruggeman-Sekowska – Communications-Unlimited: Central and Eastern Europe Centre
 • Mariusz Soltanifar – Link to Poland
 • Hanka Mongart – TOP (Vereniging van Poolse vrouwen in Nederland)
 • Magdalena Lowicka – Poolse Ingenieurs Netwerk (PIN)
 • Małgorzata Lubbers-Dąbrowska – Forum Poolse Scholen in Nederland
 • Bożena Kopczyńska – Stichting Lokomotywa
 • Kris Florek – winnaar 2014 Business en Publieksprijs
 • Małgorzata Smółka – winnaar 2014 Cultuur
 • Sylwia Kuć – winnaar 2014 Jonge Succesvolle Pool

De jury heeft de kandidatuur in vijf categorieën meer dan vier uur fel bediscussieerd: Business, Cultuur, Wetenschap en Techniek , Succesvolle jonge Pool, Carrière en Ere Polonus. Senator Barbara Borys – Damięcka liet zoals gewoonlijk een grote professionaliteit zien waarmee we deze vergadering overleefd hebben!

Ik moet bekennen dat het een uitdagende opgave is om jurylid te zijn, want hoe kun je een winnaar kiezen uit mensen die voor mij al winnaars zijn?

Ja, de kandidaten voor de prijs Pool -van -het -Jaar zijn mensen die talentvol en vastberaden zijn. Zij hebben een buitengewoon respect voor Polen en hun nieuwe vaderland. Ze hebben een duidelijke visie over hun leven, zij klagen niet, zij nemen initiatief, creëren een betere wereld voor ons allemaal, voor u en voor mij.

Voor mij hebben ze allemaal al gewonnen, ongeacht wie werd verkozen als de drie kandidaten in elke categorie, ongeacht wie de winnaar zal worden.

De jury wordt ondersteund door het secretariaat, bestaande uit: mevrouw Zofia Hakkaart en mevrouw Krystyna Voesenek. Ik ben zeker fan van beide dames. Geachte heren, dames, hoeveel pagina’s hebben ze geschreven, gedocumenteerd, gelezen, hoeveel pagina’s documentatie moesten ze doornemen, hoe geduldig waren ze…Chapeau!

Ik zit nu te denken dat ik zelf – na de vergadering van zaterdag- mijn eigen winnaars ga kiezen in de onderstaande categorieën:

Categorie: Professionaliteit in het voorzitterschap van de jury: mevrouw senator Barbara Borys – Damięcka
Categorie: Gastvrijheid: de heer Frank van Gool
Categorie: Onbeperkt geduld : mevrouw Zofia Hakkaart en mevrouw Krystyna Voesenek
Categorie: Guardian Angel: mevrouw Hanna Hummel
Categorie: vergeetachtig: Beata Bruggeman – Sękowska, ondergetekende, want ze liet de tweede set van haar autosleutels onder haar stoel liggen en ontdekte dat pas toen zij – 4 uur later – mail, sms en gemiste telefoontje van Guardian Angel, alias Hanna Hummel zag. Als een excuus te geven: zij heeft haar drie kleine kinderen zeer erg gemist…

Dat is genoeg voor mijn verslag. Ik ga nu naar een andere vergadering en de sleutels heb ik alvast in mijn hand, voor het geval…

 

Naast verkiezing per categorie door de Jury is er ook een Publieksprijs. Deze verkiezing wordt via Internet gehouden tussen 15 oktober en 15 november op deze website. Om de spanning tot de prijsuitreiking hoog te houden, worden na 10 november de statistieken verborgen.

De door de Jury gekozen winnaars en de winnaar van het Publiek worden bekendgemaakt tijdens het feestelijke Gala Polonus 2015 op 21 november 2015 in Studio 21 in Hilversum. U bent van harte welkom vanaf 18.00 uur.

Leave a Reply