Foto: Een van de vele pro-Trump campagnebanners voor privéhuizen.© Beata Bruggeman-Sekowska
Door Beata Bruggeman-Sękowska
Donald Trump zal de tweede Amerikaanse president zijn die twee niet-opeenvolgende termijnen vervult, na Grover Cleveland, die aan het einde van de 19e eeuw een unieke ambtstermijn had. Deze ongekende poging om terug te keren naar het Witte Huis gaat niet alleen om het heroveren van de macht, maar ook om het reageren op urgente zorgen van veel Amerikanen, die voelen dat deze door de huidige regering genegeerd zijn.
De afgelopen twee jaar reisde ik door bijna de helft van de VS en sprak ik met mensen uit verschillende lagen van de bevolking. Onder de politieke verdeeldheid werd het duidelijk dat veel Amerikanen kampen met groeiende onzekerheid, financiële druk en een dringende behoefte aan stabiliteit. Hun zorgen vallen onder de basisbehoeften in Maslow’s piramide: fysiologische behoeften, behoefte aan veiligheid en zekerheid. Voor deze Amerikanen is hun steun voor Trump niet gebaseerd op zijn persoonlijkheid, maar op overleving en het vertrouwen dat hij begrijpt wat zij nodig hebben.
Economische Moeilijkheden en Basisoverleving
Maslow’s piramide begint met de fundamentele behoeften: voedsel, onderdak en veiligheid. In het huidige Amerika worden deze essentiële zaken ondermijnd door inflatie, stijgende woningkosten en stagnatie van lonen. Ik zag de tekenen van deze economische strijd zelf: lege winkelpuien, fabrieken die al jaren gesloten zijn en gemeenschappen die ooit bloeiden, maar nu worstelen om te overleven. Een voormalige fabrieksarbeider in Pennsylvania, die nu meerdere deeltijdbanen heeft, vertelde me dat zijn stad “een schim is van wat het ooit was.” Voor mensen zoals hij komen Trumps beloften om productiebanen terug te brengen en de kosten te verlagen, overeen met hun meest basale behoeften: eten op tafel, een dak boven hun hoofd en de mogelijkheid van financiële zekerheid.
In stad na stad zag ik mensen die meerdere diensten werkten, maar nog steeds niet in hun basisbehoeften konden voorzien. Dakloosheid neemt ook toe, wat een zichtbaar teken is van het groeiende aantal Amerikanen die zonder essentiële steun achterblijven. Trumps focus op het verlagen van inflatie en het herstellen van de Amerikaanse industrie voelt voor veel mensen als een overlevingsstrategie voor degenen die zich achtergelaten voelen.
foto: daklozenkampen onder bruggen in Louisiana. © Beata Bruggeman-Sekowska
Immigratie en Veiligheid: Een Fundamentele Behoefte
Veiligheid en zekerheid zijn fundamentele elementen voor stabiliteit, en voor veel van Trump’s aanhangers is immigratie de kernkwestie die deze behoeften weerspiegelt. Veel Amerikanen voelen dat de toenemende immigratie een zware druk legt op hun reeds overbelaste gemeenschappen. Voor hen voelen Trumps strikte grensmaatregelen als een noodzakelijke stap om het criminaliteitsniveau te stabiliseren, de werkgelegenheid te beschermen, de lonen veilig te stellen en de druk op publieke middelen te verminderen. Trumps standpunt wordt door velen gezien als een praktische oplossing om de veiligheid en kansen in een steeds verder gedestabiliseerde omgeving te herstellen.
De Amerikaanse Droom Uitgesteld
Voor veel Amerikanen lijkt de traditionele belofte van de Amerikaanse Droom – sociale mobiliteit door hard werken – steeds verder buiten bereik te komen. Met decennia van fabriekssluitingen, outsourcing en werkonzekerheid is deze droom voor talloze arbeidersgezinnen vervaagd. Trumps aanhangers claimen dat zijn “America First”-agenda en beloften om de Amerikaanse productie terug te brengen, resoneren omdat ze een pad bieden naar economische controle en nieuwe kansen. Volgens hen biedt Trumps beleid een kans om de Amerikaanse Droom nieuw leven in te blazen, gemeenschappen te herbouwen en stabiele, goedbetaalde banen te creëren die geen ideologische loyaliteit vereisen, maar gericht zijn op tastbare en zichtbare veranderingen.
Een Kloof tussen Retoriek en Realiteit
Kamala Harris, algemeen gezien als een voortzetting van de Biden-administratie, heeft een agressieve houding aangenomen tegenover Trump, waarbij ze hem een “fascist” noemt en zijn beleidsvoorstellen belachelijk maakt. Voor veel kiezers, die zich vooral richten op dagelijkse overleving, missen deze aanvallen de essentie. Het bestempelen van Trump als een “fascist” helpt hen niet om hun huur te betalen of om eten op tafel te krijgen. Voor deze kiezers kan zulke retoriek als ongevoelig aanvoelen — niet alleen voor Trump zelf, maar ook voor de zeer reële zorgen die zijn beleid probeert aan te pakken. De kritiek van Harris lijkt vaak de dringende kwesties die veel Amerikanen naar Trumps platform hebben getrokken, te negeren, waardoor zijn aanhangers zich afgevraagd voelen of hun basisbehoeften serieus genomen worden.
De Aantrekkingskracht van Trumps Praktische Beloften
Uiteindelijk draait de aantrekkingskracht van Trump in 2024 niet om het verafgoden van hem, maar om de overtuiging dat zijn beleid direct inspeelt op de dringende behoeften die veel Amerikanen voelen dat genegeerd worden. Zijn aanhangers zijn zich bewust van zijn gebreken, maar ze geloven simpelweg dat zijn agenda hun dagelijkse basisbehoeften aanpakt: betaalbare huisvesting, stabiele werkgelegenheid en veilige gemeenschappen. Het label “fascisme” heeft weinig gewicht voor mensen die moeite hebben om rond te komen, en voor deze kiezers komt de focus van tegenstanders op Trumps persoonlijkheid over als ongevoelig voor de uitdagingen waar zij voor staan.
Het land is inderdaad verdeeld, maar voor degenen die zich aan de zijlijn voelen, biedt Trumps platform de kans om hun stem te laten horen. Amerika prijst zich op vooruitgang, maar voor velen voelt het nu alsof ze niet stemmen voor idealen, maar voor basisstabiliteit.
Beata Bruggeman-Sękowska is journaliste en auteur, afgestudeerd in Amerikaanse Cultuurstudies en journalistiek.