Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Persbericht : Zdolna Polonia

  • Persbericht –

 

 

Ter Aar, 28 april 2015

 

 

Pools talent op zaterdag 16 mei op het podium

 

 

Op zaterdag 16 mei is het FC Dordrecht stadion de locatie voor de enige en eerste Poolse talentenjacht in Nederland. Uit in totaal 19 Poolse podiumtalenten zijn door het publiek zes finalisten gekozen die op zaterdag 16 mei in Dordrecht zullen strijden voor de 1e, 2e en 3e plaats. De 1e prijs is een geheel verzorgd weekend naar Parijs voor twee personen.

 

De talentenjacht maakt Pools talent zichtbaar

Veel Poolse migranten zijn overgekwalificeerd voor hun werk (80-90%) en hebben een vakopleiding op veelal MBO (>70%) maar ook op HBO en WO niveau (25-40%). Ze zijn gemiddeld hoger opgeleid dan niet EU-migranten en vaak zelfs beter opgeleid dan de plaatselijke bevolking. Ondanks de aanwezigheid van al dit talent in Nederland, blijkt dat het talent niet wordt gezien en gebruikt. Polen met dubbele masters in de techniek staan asperges te steken in plaats van dat hun talent wordt ingezet om moeilijk of niet in te vullen vacatures in te vullen.

 

De talentjacht geeft Polen een podium

Daar waar veel mensen dachten dat er zich bijna geen kandidaten zouden aanmelden voor deze talentenjacht, waren er 19 inschrijvingen. De 6 kandidaten met de meeste stemmen van het publiek zijn de finalisten op 16 mei in Dordrecht. De jury bestaat uit Martijn Krale (Van de Poolse-Nederlandse band Frühstuck, Otto van Veen (honorair Consul ) , Henryk Gajewski (Kunstenaar en Filmproducent ) en Ewa ‘Pepper’ Górzyńska (professioneel Violiste).

 

 

De zes finalisten

Er zijn bijna 8.000 stemmen uitgebracht op de filmpjes op Youtube en uit al die stemmen zijn de zes kandidaten met de meeste stemmen gekozen die zich als finalisten zullen presenteren op zaterdag 16 mei. Dit zijn de zes finalisten:

 

1)  HolaBand – Łukasz Eckert i Krzysztof Gregorczyk – 951 stemmen uit Waddinxveen en Diemen

2) Sylwia Witt (Mary Syll) – 893 stemmen uit Dordrecht

3) Michał Lipiński – 880 stemmen uit Venlo

4) Justyna Dorota Klimek – 825 stemmen uit Vlaardingen

5) Eryk Zawadzki – 785 stemmen uit Honselersdijk

6) Dominika Zawada – 770 stemmen uit Amsterdam

 

De avond start om 18.00 uur en duurt tot 01.30 uur. Onderdelen zijn o.a. de finale, een exclusieve Poolse BBQ en een Danceparty. Het adres is stadion FC Dordrecht, Krommedijk 210, 3312 LH  Dordrecht. Kaarten zijn te koop via de site www.zdolnapolonia.nl.

 

 

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u zich wenden tot Angelique van ‘t Riet tel: 06-533 543 05 of mailen naar angelique@popolsku.nu. Voor nadere informatie zie ook www.popolsku.nl.

 

Pers is van harte welkom op zaterdag 16 mei. Aanmelden kan bij Angelique via het genoemde mailadres. De avond wordt in twee talen gepresenteerd (Pools en Nederlands).

Website: www.zdolnapolonia.nl, foto: Zdolna Polonia

Leave a Reply