Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Pools talent zichtbaar te maken

Pools talent zichtbaar te maken

Interview met Angelique van ’t Riet, bedenker van de eerste Poolse talentenjacht in Nederland

 

 

Beata Bruggeman-Sękowska: Op zaterdag 16 mei is het FC Dordrecht stadion de locatie voor de enige en eerste Poolse talentenjacht in Nederland. Uit in totaal 19 Poolse podiumtalenten zijn door het voornamelijk Poolse publiek zes finalisten gekozen die op zaterdag 16 mei in Dordrecht zullen strijden voor de 1e, 2e en 3e plaats. De 1e prijs is een geheel verzorgd weekend naar Parijs voor twee personen. Hoe is het idee tot stand gekomen? En waarom?

De talentenjacht wordt georganiseerd door poPolsku en poPolskuTV om Pools talent zichtbaar te maken. Veel Poolse migranten zijn overgekwalificeerd voor hun werk (80-90%) en hebben een vakopleiding op veelal MBO (>70%) maar ook op HBO en WO niveau (25-40%). Ze zijn gemiddeld hoger opgeleid dan niet EU-migranten en vaak zelfs beter opgeleid dan de plaatselijke bevolking. Ondanks de aanwezigheid van al dit talent in Nederland, blijkt dat het talent niet wordt gezien en gebruikt. Polen met dubbele masters in de techniek staan asperges te steken in plaats dat zij werken op het niveau van hun studie. De mensen achter poPolsku hebben Zdolna Polonia bedacht om al het Poolse talent, aanwezig in Nederland, een podium te geven om zich te laten zien. Een mooie manier om de talentvolle Poolse mensen een podium te geven om te stralen en om te laten zien hoe bijzonder ze zijn. Laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk om mee te doen als deelnemers of om aanwezig te zijn als toeschouwer.

 

Beata Bruggeman-Sękowska : Wie zit achter het concept en wat zijn jullie andere projecten?

De mensen achter het concept zijn Guido Keutgen en ikzelf, Angelique van ’t Riet. De oprichters van de krant poPolsku, het radiostation Pracuj FM, poPolsku TV en Matki.

In 2012 zijn wij begonnen met de Poolse krant poPolsku met een nieuw concept. Een krant met alleen maar nieuws over wonen, werken en leven in Nederland. Ontzettend belangrijk want Nederland hanteert ten aanzien van onze Poolse medelanders een beleid van handhaving in plaats van informatievoorziening. Nu drie jaar later hebben wij naast de krant met bijbehorende website, ook poPolsku TV opgericht met Nederlands nieuws in het Pools en Pracuj.FM, een radiostation met nieuws over werken in Nederland. Het totale team van poPolsku bestaat uit 23 mensen: 13 Poolse en 10 Nederlandse vakmensen. Ook heeft poPolsku het Diplomawaarderingsfonds opgericht. Voor al die Poolse mensen (meer dan de helft) die werken in banen ver onder hun niveau. In dit fonds wordt diplomawaardering verzorgd, Nederlandse taalopleiding, aanvullende opleiding en certificaten om in Nederland te werken in een baan waarvoor je hebt gestudeerd in plaats van dat je ongeschoolde arbeid doet met je diploma op zak.

Beata Bruggeman-Sękowska : Vertel ons over de talentenjacht, voorwaarden, deelnemers en programma.

De zes kandidaten met de meeste stemmen van het publiek op social media zijn de finalisten op 16 mei in Dordrecht. Deze finalisten zijn bekend en zijn:

1) Kandydat nr 4 – Zespół muzyczny HolaBand – Łukasz Eckert i Krzysztof Gregorczyk – 951 głosów 2) Kandydat nr 2 – Sylwia Witt (Mary Syll) – 893 głosów 3) Kandydat nr 15 – Michał Lipiński – 880 głosów 4) Kandydat nr 5 – Justyna Dorota Klimek – 825 głosów 5) Kandydat nr 11 – Eryk Zawadzki – 785 głosów 6) Kandydat nr 9 – Dominika Zawada – 770 głosy

Alle filmpjes zijn te bekijken op:https://www.youtube.com/user/gazetapopolsku

De jury bestaat uit: Martijn Krale (van de Pools-Nederlandse band Frühstück), Otto van Veen (honorair Consul Polen), Henryk Gajewski (kunstenaar, filmproducent en winnaar van de “Gouden Uil 2013”, ook genaamd “Poolse Oscars“ uitgereikt in Wenen aan de Poolse kunstenaars, die in het buitenland wonen) en Ewa ‘Pepper’ Górzyńska (professioneel Violiste).

Het programma van 16 mei ziet er als volgt uit:

 

18.00Ontvangst
19.00-19.15Start
19.15-19.451e 3 kandidaten
19.30-20.30BBQ
20.30-21.002e 3 kandidaten
21.00-21.15SHOW
21.25-21.402e optreden 3 finalisten
21.40-22.002e show
22.00-22.10bekendmaking prijsuitreiking en 1e,2e,3e prijs
22.30-01.30Danceparty

 

Voor de hele avond op 16 mei zijn kaartjes te koop:

€ 15 euro voor de hele avond inclusief Poolse BBQ

€ 10 euro voor de hele avond

Kaartjes zijn hier te koop: https://www.nowonlinetickets.nl/Shop/EventDetails/647FDFAEA4CF8A8F40C6413A8C8B54FB

 

Beata Bruggeman-Sękowska : Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Vooral doorgaan met dat waar we nu al mee bezig zijn en steeds nieuwe initiatieven blijven ontplooien. www.matki.nl is er zo eentje. Gericht op alle Poolse moeders en moeders in spé in Nederland. Met veel informatie, een zoekfunctie op de website voor moeders zodat ze snel kunnen vinden waar ze moeten zijn en een vriendinnen netwerk voor alleen Poolse vrouwen in Nederland om onderling contact te ondersteunen.

 

 

© Copyright www.communications-unlimited.nl, 2015. All rights reserved

Photos and Images: Popolsku, “Foto: Milan”

 

Po polsku 2 Po polsku 3 Po polsku 4 Po polsku

Leave a Reply