Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

MOE-regio onder de winnaars van Oscars 2024

Dit jaar was de Poolse en Oekraïense aanwezigheid sterk voelbaar tijdens de 96e uitreiking van de Academy Awards, gepresenteerd door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) op 10 maart 2024 in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. Tijdens het gala reikte de AMPAS Academy Awards-Oscars uit in 23 categorieën ter ere van films die in 2023 werden uitgebracht.

Onder de winnaars waren ook producties uit Midden en Oost- Europa.

”Zone of Interest”, geregisseerd door Jonathan Glazer, met een internationale samenwerking tussen Polen, het Verenigd Koninkrijk en de VS, ontving 2 prestigieuze Academy Awards. De film won de Oscars in de categorieën Beste Internationale Film en Beste Geluid.

“20 Days in Mariupol” won de beste documentaire bij de 2024 Oscars, geregisseerd door Mstyslav Chernov. In zijn dankwoord zei hij dat het de eerste Oscarwinst voor Oekraïne was en voegde eraan toe: “Ik wou dat ik deze film nooit had gemaakt.”

En last but not least heeft de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema een Oscar gewonnen voor de film Oppenheimer. Hij was afgewezen voor de filmacademie in Amsterdam en volgde een studie aan de filmacademie in
Łódź. Zijn moeder was een dochter van een Pools-Joodse anesthesist. De schrijfster Miriam Guensberg is zijn tante. Zijn grootvader was een Poolse bevrijder van Nederland.

Een volledige lijst van Oscars 2024.

Afbeelding van Gia Knight via Pixabay

Related Posts