Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Agata Szostkowska-Stanisławska, auteur van een groot aantal artikelen voor ons Centrum voor Midden- en Oost-Europa ter promotie van Polen in het buitenland, met een lange loopbaan als journalist en uitgever van TVP, is overleden

Lieve Agata,

We zijn nog steeds niet bijgekomen. Het is een schok en een groot verlies.

We zullen je missen. Je professionaliteit, je glimlach, je stem. Bedankt dat je bij ons was.

Rust in vrede.

Ons diepste medeleven gaat uit naar je dierbaren, zoon Michal, familie en vrienden.

Beata Bruggeman-Sekowska

“Gisteren heb ik met veel verdriet voor de laatste keer afscheid genomen van mijn lieve moeder. Ze dacht altijd eerst aan anderen en dan pas aan zichzelf. Gedurende 26 jaar van mijn leven heeft ze mij altijd op de eerste plaats gezet. Ik had me nooit een meer liefdevolle en toegewijde moeder kunnen wensen,” schreef Agata’s zoon Michał Stanisławski op 1 april op sociale media.

Agata heeft sinds 2016 samengewerkt met ons internationale journalistieke centrum om Polen internationaal te promoten door ongeveer 50 prachtige artikelen te schrijven over de schoonheid, prestaties en geschiedenis van Polen. Haar eerste artikel was getiteld: “Ik hoop dat het me lukt om jullie te besmetten met liefde voor mijn land: Polen“. Ze deelde haar persoonlijke foto’s, verhalen en herinneringen aan Polen met onze lezers.

Ze hield van Polen en was trots op ons land en ja, ze besmette ons internationale publiek met liefde voor Polen, haar artikelen werden bijna op elk continent gelezen.

Agata heeft 33 jaar samengewerkt met de Poolse televisie. Ze was tv-producent, regisseur, schrijver, vertaler en scenarioschrijver. Ze gaf vorm aan live programma’s op de meest gevoelige momenten in onze geschiedenis – toen Johannes Paulus II overleed, op de dag van de aanval op het World Trade Center, het uitbreken van de oorlog in Irak of de ramp in Smolensk. Tijdens uitzendingen van staatsceremonies – de Dag van de Grondwet op 3 mei, Onafhankelijkheidsdag – werkte ze samen met de belangrijkste staatsinstellingen.

Voor TVP Polonia was ze de producent van de programma’s: “Halo Polonia” en “Polonia is een vrouw”. Ze was ook de producent van een zeer belangrijk evenement voor Polonia (Polen in het buitenland) – de Wereld- en Europese kampioenschappen van Polonia voetbalteams in Leszno. Agata nam deel aan de producties van de vlaggenschipprogramma’s van de Poolse Televisie – “Koffie of Thee,” “Vraag voor het Ontbijt,” “Election Night” of “The Big Test.”

In de herfst van 2018 breidde Agata haar professionele horizon uit door bij Polsat Rodzina te gaan werken, waar ze de ochtendshow “Mamma Mia” co-creëerde en nog een succesvol project aan haar portfolio toevoegde.

Haar carrière nam een andere illustere wending in december 2021 toen ze begon samen te werken met TVP World, waar ze bijdroeg aan de programma’s “World Today” en “Business Arena”.

Bronnen: TVP Polonia, TVP World

Foto: Agata in Gdynia, voorbereiding Poolse ontbijt TV “Kawa czy herbata”. Bron: https://www.communications-unlimited.nl/i-hope-i-will-manage-to-infect-you-with-love-to-my-country-poland/