Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum, Tourisme

Een Pools wereldwonder voor kinderen

Een Pools wereldwonder voor kinderen

 Interview met Ton Wanders

 

Ton Wanders is directeur van de internationale en publieke zaken van de Gemeente Maastricht. Zijn grote liefde is behalve Limburg een gebied dat ongeveer 1400 kilometer verderop ligt, in het hart van het Biebrza Nationaal Park in Polen.

 

Beata Bruggeman-Sękowska: Kunt u ons vertellen hoe de fascinatie voor het Biebrza Nationaal Park in Polen is ontstaan?

Ton Wanders: Begin jaren ’90 bezocht ik voor het eerst het Biebrza Nationaal Park. Ik was onder de indruk van de puurheid, schoonheid en de vriendelijke mensen. Soms in je leven raakt iets of iemand het binnenste van je ziel. Zie het als een soort verliefdheid. Rationeel niet altijd aan iemand uit te leggen. In elk geval sprak ik met mijzelf af om bij het volgende bezoek aan mijn “stille liefde” een eigen plekje te vinden, van waaruit ik het Nationaal Park verder zou kunnen verkennen en waar ik met de mensen een warme band zou kunnen opbouwen. Niet lang daarna bezocht ik wederom het Biebrza gebied en startte daadwerkelijk mijn eerste zoektocht naar een eigen plekje.

 

En was uw zoektocht succesvol en heeft u een eigen plekje voor uw ‘’stille liefde‘’ gevonden?

Ja, het was als een beantwoorde liefde. In het dorpje Jaglowo, midden in het Nationaal Park, stond een meer dan 120 jaar oud boerderijtje enkele jaren leeg.

Samen met een Poolse vriend al snel de knoop doorgehakt en het boerderijtje aangekocht.

Bij nadere beschouwing: Fantastische ligging aan de rivier, midden in een authentiek Pools dorpje, waar de kippen, varkens, paarden en koeien nog een geweldig leven hebben! Een ooievaar die vanuit zijn protserig nest op het erf toezicht houdt op het huis. Verder een totaal onderkomen boerderijtje, een geweldige taalbarrière omdat ik geen Pools spreek, een groot cultuurverschil en (nog) geen persoonlijke relatie met het dorp.

Wat is liefde? Je maakt je sterk om je grote liefde te bekoren en er een warme band mee op te bouwen. Na vijfteen jaar hieraan hard werken is de ijzeren band gesmeed met het dorp, met de mensen en staat het boerderijtje er als een pareltje bij. Een pareltje, als gegoten in de gouden ring van de “bruid”!

 

Dat is pas liefde! Hoe ziet de boerderij er nu uit? Hoe kindervriendelijk is het?

Het boerderijtje is geheel van hout gemaakt. Spijkers zijn er niet of nauwelijks voor gebruikt. Een staaltje van Pools vakmanschap. Typische bouw va de streek. Een boerderijtje waar je nog echt kunt genieten van alles wat het platteland en het Nationaal Park te bieden heeft. Het boerderijtje is geheel gerenoveerd met behoud van alle stijlelementen.

Om het geschikt te maken voor gasten is er een mooie badkamer en keuken in gemaakt en een aansluiting op de waterleiding gerealiseerd. Dus voor de bezoekers van alle hedendaagse gemakken voorzien. Na een lange wandeling of kanotocht lekker onder een warme douche. De keuken compleet ingericht voor het maken van het ontbijt, de lunch en het diner. Alle bedden voorzien van heerlijke dekbedden, kussens en natuurlijk frisse lakens en kussenslopen. Ook handdoeken horen standaard bij de inventaris. Geen gesjouw met spullen in de trein, auto of het vliegtuig. Voor kinderen een kast vol spelletjes maar de grootste speeltuin is toch te vinden rondom het boerderijtje.

 

Verblijven in het midden van puur natuur betekent zeker fantastische, onvergetelijke activiteiten voor kinderen en ouders. Het is zeker als teruggaan naar je eigen kindertijd?

Inderdaad. Denk maar aan: wild zwemmen in een kraakheldere zwakstromende rivier, tussen de visjes en de waterplanten: vissen met een schepnetje of eigengemaakte hengel, een vlot maken, naar wild speuren, pijl en boog maken, een spannende nachtwandeling onder een heldere sterrenhemel, bloemen plukken, natuurlijke buitengeluiden binnen laten dringen, tussen de koeien, paarden en de varkens zitten, de geboorte van de boerderijdieren meemaken, creatief met natuur zijn en natuurlijk heerlijk dwalen in het dorpje Jaglowo.

In de omgeving van het boerderijtje zijn naast vele soorten vogels, elanden, bevers en veel reeën te zien en hoor je de wolf bij maanlicht “huilen”. Waar kun je in Europa nog dichter bij de natuur en midden in het pure landleven verblijven? Uitstapjes met de kano maken, een vaartocht over een van de vele meren, een bezoek aan de steden brengen: Augustow, Suwalki en Bialystok. Paardrijden, fietsen en vissen of desgewenst met een grassprietje in de mond de dagelijkse beslommeringen vergeten. En niet te vergeten, waar kun je de heerlijkste wodka’s beter proeven dan in Jaglowo? Ontdek de smaken en maak kennis met de vriendelijke dorpsbewoners.

 

Is het makkelijk om naar uw boerderij te reizen?

Vanuit geheel de wereld kun je het beste vliegen op Warschau en daar een auto huren of anders met eigen vervoer komen. U kunt ook voor meer informatie mijn website raadplegen: www.biebrza.eu

 

Hoe zou u een familievakantie in Biebrza in vijf woorden omschrijven?

Biebrza Nationaal Park een wereldwonder!

 

Photos: Ton Wanders

 

Biebrza 1 Biebrza 2 Biebrza 3 Biebrza 7 Biebrza 8 Biebrza 4

Biebrza 5 Biebrza 9 Biebrza 10

 

 

 

 

Leave a Reply