Centraal en Oost-Europa Centrum

Burgemeesters Armeense stad Ejmiatsin en Almelo ondertekenen samenwerkingsverklaring

Burgemeester Diana Gasparyan van de Armeense stad Ejmiatsin en burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo ondertekenen dinsdag 29 juni digitaal de samenwerkingsverklaring tussen beide steden. Aanleiding is een verzoek van de Armeense stad en aansluitend de motie die de Almelose gemeenteraad in januari 2020 heeft aangenomen om een stedenband aan te gaan met Ejmiatsin.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Almelose raadszaal geeft de stichting Stedenband Almelo- Ejmiatsin een presentatie. Aansluitend wordt het memorandum of collaboration gelijktijdig ondertekend in Almelo en Ejmiatsin. Ook aanwezig zijn de ambassadeur van Nederland in Jerevan, de heer Nico Schermers, en de ambassadeur van Armenië in Den Haag, de heer Tigran Balayan. Geïnteresseerden kunnen de bijeenkomst online live bijwonen via https://channel.royalcast.com/gemeentealmelo/?fbclid=IwAR136r1eZSA3pGv3_AAL_8c_vE767d8wSwhEnMEYa1akzYbzmX_ej1CYEmo#!/gemeentealmelo/20210629_2

Versterken culturele en economische banden

De stedenband is nadrukkelijk gericht op inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers en is een initiatief uit de beide steden zelf. Volgens de gemeenteraad biedt een stedenband als deze kansen om de culturele en economische banden tussen landen te versterken. Almelo kent een grote Armeense gemeenschap.

Stichting Stedenband Almelo – Ejmiatsin

De organisatie en uitvoering van de stedenband met de Armeense stad is niet in handen van de gemeente, maar gebeurt door de stichting Stedenband Almelo – Ejmiatsin. Dit comité zal verbindingen tot stand brengen tussen inwoners van beide steden, organisaties en ondernemers. Daarbij legt de stichting de focus op cultuur, toerisme en economie. De stichting ontvangt van de gemeente Almelo geen structurele subsidie voor de stedenband.

Stedenbanden Almelo

Almelo heeft verschillende stedenbanden. Zo kent de stad sinds 1948 een stedenband met Preston in het Verenigd Koninkrijk en met Iserlohn (Duitsland) sinds 1954. Van 1975 tot 2017 bestond er ook een jumelage met de Turkse stad Denizli, die eenzijdig werd beëindigd door Turkije.

Image: @Embassty of Armenia in the Netherlands

Related Posts