Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum, Limburg

Piotr Jasiurkowski en Peter Caelen

In oktober 2016 trad in de toenmalige Toonzaal het jonge viooltalent Klara Gronet op – protege van de eminente Poolse vioolleraar Robert Szreder. Haar concert oogste veel lof onder de bezoekers. Vanmiddag presenteren we opnieuw een leerling van Szreder die de uitdrukking ‘aanstormend talent’ meer dan recht doet: de Poolse violist Piotr Jasiurkowski, vanmiddag begeleid door pianist Peter Caelen.

De Poolse violist Piotr Jasiurkowski was 11 toen hij les kreeg van landgenoot Robert Szreder. Dat maakte zo veel indruk dat hij Szreder later volgde naar Maastricht, waar de Pool al langer lesgaf. In 2011 studeerde Piotr met de hoogste onderscheiding af voor zijn masteropleiding van conservatorium Maastricht. Kort daarna werd hij zelf benoemd tot viooldocent aan de opleiding. Hij ontving ook lessen van Vadim Repin, Herman Krebbers en Akiko Sunawai. Eerder kreeg hij een prijs van het Poolse Ministerie van Cultuur, voor de meest prominente jonge musicus (2006) en de tweejarige Huygens Scholarship voor toptalent (2007-2009). Piotr treedt regelmatig op als solist met orkesten als het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Sinfonia Varsovia, Nationaal Symfonieorkest van Estland, Staatssymfonieorkest van Litouwen en het Korean Chamber Ensemble. Daarnaast geeft hij recitals in binnen- en buitenland.

 

Pianist Peter Caelen studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij Frans van Beveren, Joop Celis en Willem Brons. Hij vervolgde zijn studie bij Peter Feuchtwanger in Londen en Thomas Duis in Saarbrücken. Daarnaast volgde hij masterclasses bij musici als Peter Donohoe, Lazar Berman, Eugen Indjic, Piotr Paleczny en Jan Michiels.
Peter Caelen trad in heel Europa op, o.a. in Amsterdam (Concertgebouw), Rotterdam (De Doelen), Londen, Oxford (Holywell Music Room), Brussel (Grote Zaal Koninklijk Conservatorium, Concerts de Midi), Saarbrücken (Saarbrücker Kammerkonzerte), Koblenz (Rhein Mosel Halle), Rome en Espoo (Sellosali). Daarnaast was hij te gast op festivals als het Mozart Festival, de Klevischer Klaviersommer, de Mendelssohn-Tage, het Feuchtwanger Klavierfestival en het Kamarihelmi Festival. Als solist trad hij op met verschillende orkesten en als kamermusicus werkte hij met tal van musici, waaronder Simone Lamsma, Esther Yoo, Lisanne Soeterbroek, Olsi Leka, Hans van Kerckhoven, de Atrium en Carducci Strijkkwartetten, leden van het Concertgebouworkest en het Symphonieorchester des Bayrischen Rundfunks en de blazers van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.
In 1994 won Peter Caelen de eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Bosch. In 2001 was hij finalist van het Internationale Johannes Brahms Wettbewerb in Pörtschach (Oostenrijk) en in 2006 werd hij onderscheiden met een diploma tijdens de World Music Competition Ibla Grand Prize in Italië. Door Muziek Centrum Frits Philips in Eindhoven werd hij in 2005 gepresenteerd als ‘Zuiderlicht’. Hij werd als veelbelovend talent in de gelegenheid gesteld zijn eigen concertserie samen te stellen.  Sinds 2006 is Peter Caelen leider van de Virenze Concerten op Kasteel Rijckholt. Sinds 2014 is hij eveneens artistiek leider van Stichting Muziek Klassiek Gulpen.

Programma:
W.A. Mozart – Sonata for violin and piano in E minor, KV 304
R. Schumann – Sonata for violin and piano No. 1 in A minor, Op. 105
J. Brahms – Sonata for violin and piano No. 2 in A major, Op. 100
H. Wieniawski – Fantasia on Themes from Gounod’s opera ‚Faust’, Op. 20

Meer info, bron en foto: https://www.willem-twee.nl/event/piotr-jasiurkowski-tobias-borsboom/