Centraal en Oost-Europa Centrum, Diplomatie, Internationale Journalistiek en PR centrum

Ambassade van Hongarije presenteert korte documentaire over 60-jarige herdenking Hongaarse Opstand

Op donderdagmiddag 16 maart presenteerde de Ambassade van Hongarije de korte documentaire ‘De Hongaarse Opstand van 1956 – 60 jaar later. Het 1956 herdenkingsseizoen in Nederland’ aan tientallen speciale genodigden in Den Haag. De documentaire werd gemaakt door de in Nederland woonachtige Hongaarse filmmaker Csaba Bogádi en blikt terug op elf evenementen die door heel Nederland werden georganiseerd van augustus tot november 2016 en werden bijgewoond door meer dan 7000 bezoekers.
Net als de korte documentaire, had het uitgebreide programma dat de Ambassade van Hongarije organiseerde in samenwerking met diverse partners, als doel de Hongaarse Opstand van 1956 te herdenken en de kennis en ervaringen van deze historische gebeurtenis over te dragen aan jongere generaties. Vier sleutelfiguren uit het 1956 herdenkingsseizoen blikken in de documentaire terug op de vier concerten, drie conferenties, twee tentoonstellingen en de nationale herdenkingsceremonie die in het najaar van 2016 plaatsvonden.
De bijeenkomst van 16 maart 2017 werd bijgewoond door partners die het 1956 herdenkingsseizoen mogelijk maakten. Ook nodigde de Ambassade van Hongarije de Nederlandse atleten uit die in 1956 niet deel konden nemen aan de Olympisiche Spelen van Melbourne. Deze werd door Nederland geboycot uit solidariteit met het Hongaarse volk. De Nederlandse atleten namen eerder, samen met de Zwitserse en Spaanse atleten die niet naar de Spelen gingen in 1956, deel aan een voor hen speciaal georganiseerd herdenkingsprogramma in Boedapest.
In het najaar 2016 was het exact 60 jaar geleden dat de Hongaarse Opstand en Vrijheidstrijd van 1956 bruut werd neergeslagen door de Sovjet-Unie. Met als thema “nieuwe helden worden geboren waar ze niet worden vergeten” richtte de Hongaarse overheid een herdenkingscomité op dat fondsen beschikbaar stelde om de opstand in 2016 wereldwijd te herdenken. De programma’s waar de Ambassade van Hongarije in Nederland bij betrokken was, zijn gefinancierd door het 1956-herdenkingscomité.
Link video: https://www.youtube.com/watch?v=PgEECSyzJlU&t=297s

 

Bron: Ambassade van Hongarije in Den Haag.