Centraal en Oost-Europa Centrum, Limburg

Prestigieuze prijs voor Beata Bruggeman-Sękowska

Beata Bruggeman-Sękowska is bekroond met de prestigieuze en internationaal erkende prijs ‘’ “Voor verdiensten voor Polen en Poolse mensen wereldwijd” van de Poolse publieke televisie, TVP Polonia. Het Gala vond plaats op 26 april 2017 in het Koninklijk Paleis in Warschau en werd wereldwijd uitgezonden door TVP Polonia.

Andere laureaten waren:  leraar Pools van de Poolse school in de Oekraïne, Anna Bielak, woordvoerder voor de Poolse gemeenschap van het Nationaal Hongaars Parlement Halina Laszlo, Poolse architect,  jongste vechter in de opstand van Warschau, expert van de Wereldbank en activist voor Poolse Amerikanen Julian Kulski, Lech Majewski regisseur,  en de Poolse nationale skispringer ploeg: Maciej Kot, Kamil Stoch, Piotr Żyła, Dawid Kubacki.

Staatssecretaris Adam Kwiatkowski zei: – ”  de winnaars wonen al vele jaren buiten Polen en je hoort dat ze trots zijn op het feit dat ze Pools zijn, zij promoten Polen waar ze wonen en leven.”

Beata Bruggeman-Sękowska vertelde in haar toespraak hoe zij ze opgroeide onder het communisme en op school propagandalessen kreeg. Thuis leerden haar ouders haar hoe de wereld werkelijk in elkaar zat. Haar ouders leerde haar ook om trots te zijn op het Pools zijn en op haar vaderland. Dat is wat zo belangrijk is in haar werk. Zij promoot Polen internationaal en wil de wereld laten zien wat Polen te bieden heeft.

In een korte introductiefilm presenteerde ze Heerlen, haar Nederlandse woonplaats. Heerlen en de Parkstad regio heeft historische sterke banden met Polen en er wonen een kleine 2.000 eerste generatie Poolse burgers. De Burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel vertelde over zijn samenwerking met Beata Bruggeman-Sękowska  en noemde haar een ware ambassadeur van Polen en Nederland, Heerlen.

De “Voor verdiensten voor Polen en Poolse mensen in de wereld” prijs wordt toegekend aan personen uit de wereld van wetenschap, cultuur, politiek en sport, die door hun prestaties een positief beeld van Polen uitdragen in de wereld.

De laureaten zijn tot nu toe, onder andere, Krzysztof Penderecki, Wanda Wiłkomirska, Igor Mitoraj, Henryk Mikołaj Górecki, prof. Andrzej Stelmachowski, Krzysztof Kieślowski, Roman Polanski, Basia Trzetrzelewska, Robert Lewandowski, Marcin Gortat, Robert Kubica, Vereniging “Polska Polska”, National Institute of Fryderyk Chopin.

De “Voor verdiensten voor Polen en Polen in the World” prijs wordt sinds 1995 door de Poolse publieke televisie TVP Polonia uitgereikt. De winnaars ontvangen een beeld van Fryderyk Chopin ontworpen door mevrouw Dorota Banasik.

Beata Bruggeman-Sękowska  werkt met Poolse media sinds 1998. Zij is de oprichter en directeur van het Centraal- en Oost-Europa Centrum, het enige centrum in zijn soort in Nederland. Verder is ze internationaal journaliste, media commentator, auteur van zeven boeken, honderden artikelen over Centraal- en Oost-Europa en heeft ze talloze diplomaten, politici, artiesten geïnterviewd. Ook werkt zij als adviseur op het gebied van Centraal- en Oost-Europa voor overheidsorganisaties en commerciële bedrijven. Daarnaast is ze bevoegd universitair docent, internationaal pr-specialiste en beëdigd vertaalster Engels, Pools en Nederlands.

Beata Bruggeman-Sękowska is een professional met uitgebreide bestuurlijke en interculturele managementervaring, ook internationaal. Zij bezit leiderschapsvaardigheden en beschikt over een zeer uitgebreid netwerk in de diplomatieke, politieke, wetenschappelijke en zakelijke wereld, zowel in binnen- als buitenland.

Haar jeugd heeft ze doorgebracht in Polen, waar zij is geboren, maar zij heeft ook Armeens bloed en wortels in Lviv, dat nu deel uitmaakt van de Oekraïne. Zij groeide op in de communistische tijd en kreeg propagandalessen op school. Thuis leerden haar ouders haar hoe de wereld werkelijk in elkaar zat. Zij was nieuwsgierig en wilde weten waarom totalitaire systemen bestaan. Vanaf die tijd is ze gefascineerd door interculturele communicatie, politiek, taal, cultuur en psychologie, en internationalisering, wat haar een gevoel van vrijheid gaf.

Vanwege haar diepe interesse in mensen en communicatie tussen mensen, heeft ze English en American Studies aan de Universiteit van Warschau gekozen. Zij studeerde daar onder andere cultuur, literatuur, geschiedenis, massacultuur, etniciteitskwesties, politieke kwesties, genderstudies, filosofie en psychologie. Haar specialisme was de Amerikaanse cultuur, en daarnaast ook methodologie, didactiek en vertalingen. Na haar mastertitel volgde zij ook post-master studies Journalistiek aan de L’Ecole Superiere de Journalisme in Lille en de Universiteit van Warschau met medewerking van het College van Europa. Zij behaalde het Diplôme en Journalisme Européen.

 

Nevenfuncties van Beata Bruggeman-Sękowska

  • Adviseur van de Stichting Gedenkteken Jodentransporten Cosel onder voorzitterschap van dhr. Ralf Krewinkel, burgemeester van Heerlen.
  • Bestuurslid van het Maastricht Institute for Central and Eastern Europe onder voorzitterschap van dhr. Jan Mans
  • Lid aanbevelingscomité Vriendschapsjaar Rusland-Maastricht onder voorzitterschap van prof. Joop van der Berg, oud-voorzitter PvdA van de Eerste kamer.
  • Lid jury de Pool van het Jaar onder voorzitterschap van de Poolse Senator mw. Barbara Borys-Damiecka
  • Voorzitter van Jury Miss Poland Benelux sinds 2011

 

Het advies raad van haar Centraal –en –Oost Europa Centrum bestaat uit gerespecteerde vertegenwoordigers uit het politiek, overheid, cultuur en business wereld.

 

Meer informatie:

Film footage TVP Polonia:

https://www.facebook.com/tvppolonia/videos/1381234725275078/?pnref=story

https://www.facebook.com/tvppolonia/videos/1382183795180171/?pnref=story

Officiële site van President van de Republiek Polen:

http://www.prezydent.pl/kancelaria/aktywnosc-ministrow/art,675,nagrody-tvp-polonia-za-zaslugi-dla-polski-i-polakow-za-granica.html

 

 

 

 

 

Bron: prezydent.pl, communications-unlimited.nl, fotos: Communications-Unlimited.nl

 

 

 

Live interview for Polish Public TV

First Copy for the President of MICEE Mr Jan Mans

Mr Karel van Rosmalen, the president of the Management Board of the Zuyd University of Applied Sciences received the book ‘’Russian and Dutch Medical Terminology’’

http://www.communications-unlimited.nl/official-visit-of-the-polish-prime-minister-ms-beata-szydlo-in-the-netherlands/

Polish Public TV in Heerlen

Interview for BNR

Polish Public TV about our work

Interview for EenVandaag

The first official state visit of the King and Queen of Netherlands was to Poland

Limburg: Rabobank interview: Understanding another culture makes you richer ( Begrip van cultuur maakt rijk )

About totalitarian system and passion for intercultural communication and politics

Maastricht University, School of Business and Economics: Investing in Poland? Naturalnie!

About totalitarian system and passion for intercultural communication and politics

Dziennik Polski: Being Polish makes me stronger

TVN: interview with Beata Bruggeman-Sękowska about a controversial Dutch TV show

Invitation to celebrate 200 years of the Kingdom of the Netherlands with King Willem-Alexander and Queen Maxima