Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Loving Vincent: de tentoonstelling

Zaterdag 14 oktober a.s. opent in Het Noordbrabants Museum Loving Vincent: de tentoonstelling. Met een mix van schilderijen, foto’s en video’s en een ter plekke schilderende kunstenaar wordt in detail de totstandkoming van de geschilderde speelfilm Loving Vincent getoond. Een primeur waarmee Het Noordbrabants Museum als eerste museum ter wereld een kijkje geeft achter de schermen van een film, waarnaar inmiddels internationaal reikhalzend wordt uitgekeken. De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de makers van de film, Dorota Kobiela en Hugh Welchman. Loving Vincent: de tentoonstelling is te zien van 14 oktober 2017 t/m 28 januari 2018. Tickets voor de tentoonstelling gecombineerd met een bezoek aan de film zijn vanaf vandaag online te koop via de website van het museum.

Loving Vincent: de tentoonstelling belicht een aantal aspecten van de totstandkoming van de film. Van de ontwikkeling van het scenario tot de fascinerende details van het maakproces. Een team van 125 kunstenaars heeft voor de film 1.400 schilderijen gemaakt in de geest van Van Gogh. Ruim 100 van deze werken zijn te zien in de tentoonstelling, verspreid over zes museumzalen. Ook is te zien hoe het team van kunstenaars oplossingen vond voor scenes die er om vroegen af te wijken van de originele werken van Van Gogh. Bijvoorbeeld in de veelvoorkomende gevallen dat Van Gogh’s schilderijen niet overeenkwamen met de verhoudingen van een bioscoopscherm. Bijzonder element in de tentoonstelling is het Painting Animation Work Station. Hier zal een kunstenaar die meewerkte aan de film, een nieuwe geschilderde animatie creëren. Deze animatie wordt gebaseerd op een werk van Vincent van Gogh (1853-1890) uit zijn Brabantse periode. De kunstenaar is in de tentoonstelling aan het werk van donderdag t/m zondag gedurende de gehele looptijd van de tentoonstelling.

Combiticket film & tentoonstelling

Het Noordbrabants Museum gaat gedurende de looptijd van de tentoonstelling een samenwerking aan met bioscoop de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Op www.hnbm.nl zijn vanaf vandaag combitickets te koop waardoor bezoekers gemakkelijk en voordelig een filmvertoning van Loving Vincent kunnen combineren met een bezoek aan de gelijknamige tentoonstelling. Een gecombineerd bezoek aan de Verkadefabriek en Het Noordbrabants Museum is mogelijk vanaf zaterdag 14 oktober aanstaande en kost €16.50. De film Loving Vincent gaat pas 26 oktober in roulatie in andere Nederlandse bioscopen.

Over de film

In de film Loving Vincent gaat Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, de omstandigheden van diens overlijden na. Het kostte regisseur Dorota Kobiela en producent Hugh Welchman zes jaar om de film te realiseren. Ruim 100 bekende meesterwerken van Vincent van Gogh zijn verwerkt in de film. Onder leiding van de regisseur bleef het team van kunstenaars zo veel mogelijk trouw aan de originele stijl van de kunstenaar. Van Gogh schreef in zijn laatste brief: “Wel, de waarheid is, dat we niet anders kunnen spreken dan door middel van onze schilderijen”.

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum toont als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Deze zijn te zien in Het Verhaal van Brabant, meer specifiek in een paviljoen gewijd aan Van Gogh en zijn Brabantse periode. Op dit ogenblik zijn 10 werken van Vincent van Gogh opgenomen in de vaste presentatie van het museum. Het betreffen alle werken die Van Gogh schilderde in Nuenen, de plek in Brabant waar hij het grootste deel van zijn leven in Nederland als kunstenaar heeft gewerkt. Het stelt het museum in staat het verhaal van Vincent van Gogh in zijn Brabantse periode te vertellen. Door het organiseren van Van Gogh-gerelateerde tentoonstellingen en activiteiten beoogt het museum binnen Brabant een centrale rol te spelen in het verbinden van de kunst en de geschiedenis van Van Gogh met het cultureel erfgoed gerelateerd aan Van Gogh verspreid over de provincie.

Van Gogh in Noord-Brabant

In Van Gogh Brabant hebben vijf erfgoedinstellingen in Brabant (Van Gogh Village in Nuenen, Vincents Tekenlokaal in Tilburg, de Van Goghkerk in Etten-Leur, het Vincent van Goghhuis in Zundert en Het Noordbrabants Museum in ’s‑Hertogenbosch) de krachten gebundeld om de culturele erfenis van Vincent van Gogh in Brabant te behouden en te delen. Hierin wordt samengewerkt met Van Gogh Europe, een internationaal samenwerkingsverband tussen diverse instellingen in Nederland, België en Frankrijk dat zich inzet voor het behoud en de collectieve promotie van Van Goghs erfgoed.

 

Bron en foto: Het Noordbrabants Museum