Centraal en Oost-Europa Centrum, Limburg, Onderwijs

Lessen over Verdoemde Soldaten in Brunssum

Op 1 maart wordt in Polen de Nationale Herdenkingsdag van de Verdoemde Soldaten gevierd. Ook in het Nederlandse Brunssum op de Sosabowski Poolse School werd zoals elk jaar, een activiteit georganiseerd voor de schoolgemeenschap over de Verdoemde Soldaten. Leerlingen, ouders en leraren kwamen bij elkaar om de soldaten te eren en lichtjes voor de ”Verdoemde Soldaten” werden aangestoken in de school.

©communications-unlimited.nl

Tijdens een open les verbreedden de leerlingen hun kennis van de geschiedenis van het Poolse verzet voor onafhankelijkheid, en leerden ze over de profielen van de Verdoemde Soldaten en waarom ze uit het collectieve geheugen werden gewist. De les, voorbereid door leerkrachten van de Poolse School, bestond uit een literair deel en een historisch deel. Vol ervaringen en reflecties toonde de bijeenkomst aan dat het niet waar is dat kinderen die in de 21e eeuw geboren zijn vooral geïnteresseerd zijn in de moderne wereld van digitale media. Kinderen houden van geschiedenis en willen het graag leren, zolang ze maar een goede bron van kennis hebben.

©communications-unlimited.nl

In haar toespraak zei het schoolhoofd, mevrouw Bozena Cichy: “Geschiedenis is de basis van alle onderwijs. Vooral recente geschiedenis is belangrijk. Bovendien moet de meest recente geschiedenis de methoden en instrumenten zijn in het onderwijs. Als we het heden willen begrijpen, moeten we het verleden goed kennen.”

De Verdoemde Soldaten verdedigden de onafhankelijkheid van Polen tegen de communisten en de Sovjetisering van Polen na 1944. Er wordt geschat dat wel 300.000 mensen deelnamen aan het anticommunistische verzet tot 1963, toen de laatste van hen, Józef Franczak, Lalek, werd vermoord door de communisten.

Witold Pilecki, een cavaleriekapitein van het Poolse leger en een soldaat van het thuisleger (AK) , vocht in de anticommunistische beweging. Hij wordt beschouwd als een van de grootste Poolse helden uit de geschiedenis van de 20e eeuw. Hij was een gevangene en organisator van de verzetsbeweging in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en auteur van rapporten over de Holocaust.

Meer hier: https://www.communications-unlimited.nl/witold-pilecki-and-the-first-ever-comprehensive-report-on-nazi-germanys-auschwitz-atrocities/

©communications-unlimited.nl

©communications-unlimited.nl

Ons Centrum voor Midden- en Oost-Europa en het bestuur van het Instituut voor Communistische Onderdrukking (https://eioco.nl/en/) waren partners van dit evenement.

Related Posts