Centrum voor Midden- en Oost-Europa, Diplomatie, Internationale Journalistiek en PR centrum, Limburg

Hoge Armeense onderscheiding voor journaliste Beata Bruggeman-Sekowska

Op 15 februari ontving Beata Bruggeman-Sękowska de hoge Armeense Medaille voor 30 jaar Armeens-Nederlandse Diplomatieke Betrekkingen in de Ambassade van de Republiek Armenië in Den Haag, uitgereikt door Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov.

De medaille is gemaakt van messing door lasersnijden en gieten, de tekst en afbeeldingen zijn verkregen door fotolithografie, stempelen en emailleren. ©communications-unlimited.nl

De doos is gemaakt van Armeens notenhout ©communications-unlimited.nl

Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov zei: ”Beata Bruggeman-Sekowska hoofdredacteur van het Centraal-Oost-Europa Centrum werd onderscheiden met de Medaille ”30 jaar Armenië-Nederlandse Diplomatieke Betrekkingen” voor haar bijdrage aan de bewustwording over de Armeense zaak, en actie gericht op het aanpakken van de existentiële bedreigingen waarmee Armeniërs worden geconfronteerd.”

De Ambassadeur van de Republiek Armenië, de heer Viktor Biyagov, bedankte Beata Bruggeman-Sękowska voor haar jarenlange toewijding aan Armenië.

De medaille is in 2021 ingesteld ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Armenië en Nederland, drie decennia na de onafhankelijkheid van Armenië, dat in 1991 na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie weer een onafhankelijk land werd. De medaille wordt toegekend aan dertig personen of organisaties die sinds 1991 een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het nieuwe Armenië.

Z.E. Ambassadeur Viktor Bijagov en Beata Bruggeman-Sękowska. Beata Bruggeman-Sękowska is een bekroonde internationale journalist, tv-correspondent, auteur, hoofdredacteur van internationaal journalistiek centrum, Centraal- en Oost-Europa Centrum, bestuurslid en beëdigd vertaler. Ze werd geboren in Warschau, Polen en heeft ook Armeens bloed en wortels in Lvov, dat deel uitmaakt van Oekraïne. Ze woont sinds 2005 in Heerlen, Nederland.©communications-unlimited.nl

Beata Bruggeman-Sekowska zei tijdens het ontvangen van de onderscheiding: ‘Excellentie, mijnheer ambassadeur Viktor Biyagov: ‘’Hartelijk dank voor deze eervolle erkenning. Ik ben geboren en woon duizenden kilometers verwijderd van Armenië, maar Armenië is een deel van mij, mijn erfgoed. Door het werk voor mijn Midden- en Oost-Europese Centrum steun en promoot ik Armenië al meer dan twintig jaar. En ik zal het blijven doen. Ik hoop dat deze eervolle erkenning mijn voorouders trots zal maken, trots dat generaties later Armenië nog steeds in onze harten leeft, zelfs duizenden kilometers van zijn grenzen. Shnorhakalut’yun Hayastan. Bedankt, Armenië.’’

Van links naar rechts: consul-generaal van de Republiek Armenië, mevrouw Mariam Virabyan, Z.E. Ambassadeur van de Republiek Armenië in Den Haag de heer Viktor Biyagov, Beata Bruggeman-Sekowska, Aloys Bruggeman-ereconsul van Litouwen, Patrick van Schie, collega bestuurslid van het Europees Instituut voor Communistische Onderdrukking en directeur van de TelderStichting. ©communications-unlimited.nl

Het evenement werd bijgewoond door de naaste familie van mevrouw Bruggeman-Sękowska, haar echtgenoot Aloys Bruggeman, RERA honorair consul van de Republiek Litouwen, hun drie kinderen Alexia, Victoria, Maximiliaan en de heer Patrick van Schie, PhD-vriend en collega-lid van de bestuur van het Europees Instituut voor Communistische Onderdrukking en directeur van de TelderStichting.

Na het officiële gedeelte, ontving Beata Bruggeman-Sekowska een prachtige Armeense sjaal met daarop het Armeense alfabet, en kregen de gasten Armeense wijn en andere dranken aangeboden.

Consul-generaal mevrouw Mariam Virabyan overhandigt Beata Bruggeman-Sekowska een prachtige Armeense sjaal met de afbeelding van het Armeense alfabet. ©communications-unlimited.nl

©communications-unlimited.nl

©communications-unlimited.nl

Limburgs-Armeense betrekkingen

Beata Bruggeman-Sekowska, woonachtig in de Nederlandse regio Limburg, zegt dat deze onderscheiding voor haar een bijzondere dimensie heeft, aangezien de Nederlands-Armeense betrekkingen in Limburg al eeuwenlang sterk zijn.

De in de vierde eeuw in Armenië geboren heilige Servaas, bracht het christendom naar Nederland en was de eerste bisschop van Maastricht. Daar stierf hij rond 384 en op zijn graf is de Sint-Servaasbasiliek gebouwd. Ieder jaar op 13 mei wordt hij herdacht en ter ere van Sint-Servaas is er in Maastricht op de eerste zondag na deze datum de Sint-Servaasprocessie. Daaraan neemt ook de Armeense gemeenschap deel.

In 2016 schonk de Armeense gemeenschap in Maastricht aan de stad Maastricht een monument ter ere van Sint-Servaas.Het monument van 2,5 meter hoog is een traditioneel Armeense chatsjkar, een staande kruissteen, en is geplaatst tegen de Sint-Servaasbasiliek. In de dominicanenkerk is een gedeelte van de oudste fresco van Nederland van Thomas van Aquino over 10.000 Armeense martelaren. Bovendien zijn in de schatkamer van van Sint Servaasbasiliek een kruis van Surb Giragoskerk uit Diyarbakir en diverse andere voorwerpen te vinden te vinden.

Op 26 januari 2013 is in Christus’ Hemelvaartkerk de eerste Armeense kerk van Limburg geopend en ingewijd in Maastricht.  De kerk ‘Surp Karapet’  (Heilige Voorloper) dient als een verbindende factor tussen de Armeense gemeenschap en de regio. Armeniërs geven aan dat ze zich verbonden voelen met Limburg en graag willen integreren. De diensten zijn openbaar en iedereen is welkom.

In 1993 werden de eerste kleine samenkomsten van de Armeense gemeenschap gehouden in het Maris Stella gebouw in het Witte Vrouwenveld in Maastricht. Naarmate er meer Armeniërs zich vestigden in de stad en de directe nabijheid, nam ook de behoefte toe aan een vast structuur in de samenkomsten en activiteiten. Op 25 november 1999 is de Armeense Stichting Ani officieel opgericht. De Armeense Stichting Ani is de grootste culturele instelling in de hele regio (Nederlands Limburg, Belgisch Limburg, Luik en Aken). Ook is de enige Armeense kerk van de regio is in Maastricht gevestigd.

De stad Maastricht is dankzij de inzet van de stichting bekend geworden onder de Armeniërs in het binnen-en buitenland en is het graf van de heilige Servatius een pelgrimsplek geworden. 

Ons Centrum voor Midden- en Oost-Europa wil de vorige ambassadeur van Armenië in Nederland, de heer Tigran Balayan, van harte bedanken voor de geweldige samenwerking tussen de Armeense ambassade in Den Haag en ons Centrum voor Midden- en Oost-Europa.

Zie ook:

Afbeeldingen: ©communications-unlimited.nl