Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum, Limburg

Het winnen van de Ere Polonus verplicht ons nu nog meer

Interview met Kees van Rooij, burgemeester Horst aan de Maas en voorzitter van het regionale project: ‘’Het belang van arbeidsmigranten’’ – winnaar Ere Polonus 2016.

Beata Bruggeman-Sękowska: Het regionale project: “Het belang van arbeidsmigranten” en de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Venlo en Leudal met u als voorzitter heeft de “Ere Polonus” 2016 gewonnen. Wat betekent dat voor u en het regionale project?

De “Ere Polonus” betekent een enorme waardering voor tal van professionals en vrijwilligers in onze regio Noord Limburg voor hun inzet voor de integratie van arbeidsmigranten. En daarbij horen ook de genomineerde politie-agenten en de vertegenwoordigers uit de Poolse gemeenschap die vertegenwoordigd zijn in de regionale klankbordgroep.

Jullie zijn in een bus met dertig mensen naar het Gala van de Pool van het Jaar gekomen. U zei tegen mij dat de nominatie door de Poolse gemeenschap alleen al een grote waardering is laat staan de overwinning.

Ik vind de nominatie vanuit de Poolse gemeenschap alleen al een geweldige prijs en de Ere Polonus dan in Aalsmeer nog uitgereikt krijgen is dubbel prijs. Het was heel mooi om daar samen met enkele vrijwilligers naar toe te gaan en met elkaar de prijs te vieren.

Na het gala zijn jullie in Horst aan de Maas naar de Poolse disco gegaan, waar jullie enthousiast verwelkomd werden door zowel Nederlanders als Polen. Dat is pas een geslaagd project? Het kan dus SAMEN?

Zeker kan het samen en dat gaat bij ons heel gemakkelijk. We weten elkaar snel te vinden. Er wordt veel georganiseerd en steeds meer samen.

Hoe is jullie project tot stand gekomen?

De start van ons project was een onderzoek in 2011 onder Poolse migranten waarin zij aangaven zich niet welkom te voelen. Wij hebben toen met een paar mensen direct gereageerd en binnen een week een manifest opgesteld waarin wij ons tot doel stelden dat Polen zich wel welkom zouden moeten voelen. Dat manifest werd ondertekend door meer dan 20 instellingen en gemeenten en was het begin van het project “Het belang van arbeidsmigranten”.

Welke onderdelen van het project, welke acties wilt u hier nogmaals benadrukken en toelichten als een voorbeeld voor andere gemeentes?

Een heel mooi, klein onderdeel was het Koempelproject, waarbij 1 op 1 een burger met een arbeidsmigrant mekaar beter leren kennen en een halve dag per 2 weken met elkaar op stap gaan. De Nederlander laat zien hoe onze samenleving in elkaar zit en met elkaar leren ze van de overeenkomsten en verschillen. Heel simpel en universeel toepasbaar.

Jullie werken samen met de Poolse gemeenschap, gemeenteraad en Poolse raad. Er wordt met Polen en niet alleen over Polen gesproken. Waarom?

Omdat wij dat heel logisch vinden. Ik zou zelf als ik elders in Europa zou gaan werken als migrant hetzelfde behandeld willen worden. Zo heb ik het ook vaak anderen in bijeenkomsten voorgehouden. Hoe zou jij zelf benaderd en behandeld willen worden in een ander land waar je de taal en gebruiken nog niet van kent?

Betekent waardering van de Poolse gemeenschap nu ook een motivatie voor de toekomst? Het project is nu in de afrondingsfase en wat nu?

Het project sluiten we af; de activiteiten worden opgenomen in het dagelijkse werk of overgenomen door specifieke organisaties. Het informatiepunt in Meterik blijft en ook andere faciliteiten gaan door. De ervaringen van dit project zullen in de regio zeker ook van betekenis zijn voor het vluchtelingenvraagstuk. Mijn voornemen is komende zomer met een of meerdere wethouders naar Polen te gaan vanwege een ontvangen uitnodiging. Het winnen van de Ere Polonus verplicht ons nu nog meer.

 

Onderweg naar Polonus

autobus-z-horst

Gala

img_1328

img_1354

img_1350

© Copyright www.communications-unlimited.nl, 2016. All rights reserved.

Foto’s: Kees van Rooij en Communications-Unlimited.nl

Lees ook:

 

And the Honorary Polonus of the Year award goes to…Limburg!!!

 

Jouw succes en leven creëer jezelf : Interview met Beata Bruggeman-Sękowska

Dat zijn de winnaars van de Polonus-lustrum editie!

Dat zijn de winnaars van de Polonus-lustrum editie!