Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Dat zijn de winnaars van de Polonus-lustrum editie!

Op 19 november werden tijdens de Polonus-lustrum editie in de Aalsmeer studio’s, de prijzen in de volgende zes categorieën uitgereikt.

De winnaars zijn:

  • Ere Polonus: Het regionale project: “Het belang van arbeidsmigranten en Gemeente Hoorst aan de Maas

Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Venlo en Leudal wilden het negatieve imago van arbeidsmigranten doorbreken en zijn er gezamenlijk als eerste in geslaagd dat Polen als buren en medeburgers gezien worden en niet gewoon als immigranten, met alle negatieve beeldvorming die daarmee verbonden is.

Het regionale project: “Het belang van arbeidsmigranten” is een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen gemeentes, overheid en arbeidsmigranten gericht op het omarmen en betrekken van arbeidsmigranten. Het regionale project vervult een voorbeeldfunctie voor andere regio’s in binnen- en buitenland. Het project liet ook het ware gezicht van de Poolse mensen zien, hardwerkende nieuwe buren die samen met Nederlanders betrokken willen worden bij beslissingen over hun nieuwe leven in Nederland.

Al voor 2000 verbleven en werkten er in deze regio arbeidsmigranten. Eerst vooral als seizoen werker maar de arbeidsmigrant verblijft steeds vaker voor een langere periode in de regio. Op dit moment verblijven en werken ruim 20.000 arbeidsmigranten in deze regio. 3000 in Horst aan de Maas bijna 8%. Op basis van een door de welzijnsstichting Synthese opgesteld rapport over de werk en woonomstandigheden van de arbeidsmigranten heeft de regio actie ondernomen. Er was nog veel te doen aldus dit rapport. Met de trekkers Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas en in een iets later stadium Venlo en Leudal is de regio hard gaan trekken aan dit dossier. Ook de provincie heeft zich vanaf den beginne niet onbetuigd gelaten en heeft actief bijgedragen aan het slagen van dit project. Horst aan de Maas werd bestuurlijk trekker binnen de regio met de burgemeester van Horst aan de Maas dhr. Kees van Roij als boegbeeld.

  • Carrière: Michał Polewski

Michał Polewski is afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Gdansk. In 1999 rondt hij zijn studie af op het gebied van Microgolf Technologie en Antennes op de faculteit van Elektronica en Telecommunicatie en in 2002 behaalt hij zijn Master diploma in Economie en Management. In 2005 verdedigt hij zijn proefschrift genaamd “Verstrooiing van elektromagnetische golven in structuren die cilindrische voorwerpen bevatten” en verdient hij zijn doctoraat.

Michał Polewski is een Poolse high-end specialist in een internationaal bedrijf Thales, waarvan de Nederlandse vestiging wereldleider is op het gebied van maritieme defensie systemen. Thales is een wereldwijde marktleider, die is gespecialiseerd in militaire radar defensie systemen. Deze systemen worden al vele jaren gebruikt door de Koninklijke Marine, maar ook door de marines van  onder andere Duitsland, België, Denemarken.

Michał is daar een specialist op het gebied van radar antennes. Hij werkt met antennes en hoogfrequent circuits. Hij is betrokken bij het ontwerpen, modelleren, meten en de analyse een antenne array met fasedraaiers (phased array antennas).  Antenne arrays zijn een belangrijk element van de radar systemen die Thales produceert. Zijn werk bestaat voor een groot deel uit ontwikkelingsprojecten met innovatieve oplossingen, die in de  radar systemen worden toegepast. Hij geeft leiding aan stagiairs en studenten die scripties schrijven binnen het gebied van antennes en hoogfrequente circuits. Deze onderzoeksactiviteiten worden uitgevoerd in samenwerking met, voornamelijk Nederlandse, technische universiteiten.

  • Biznes Emilia Kucharczyk

Emilia Kucharczyk  is naar Nederland gekomen in 2003. Zij opende twee supermarkten en op hetzelfde moment werd ze groothandelaar van de Poolse bier en voedingsproducten. Ze noemde zijn bedrijf Łowiczanka – van een stad in het centrum van Polen, waar ze opgroeide. Łowiczanka Import BV levert poolse producten aan groothandels, supermarkten, de Poolse winkels in heel Nederland. Haar klanten zijn zowel de Poolse en Nederlandse winkels en supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo en bars, magazijnen en winkels ‘s. Ook, groothandels, supermarkten en winkels in België en Frankrijk, Groot-Brittannië, en zelfs IJsland. Nu werken 12 mensen bij haar bedrijf en Łowiczanka Import BV importeert een gemiddelde van ongeveer 18 vrachtwagens en 30 pallets (bier, wodka, drankjes, boodschappen) per week, waarvan ongeveer 6 trucks (meestal bier) per week verlaten voor de export (vooral in België, Frankrijk). Maandelijks vertrekken meer dan 70 vrachtwagens van goederen.

 

  • Cultuur: Anka Koziel

Anka Koziel is zangeres, arrangeur en componiste van jazz-, traditionele en experimentele muziek. Ze doceert jazzzang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze is ook geautoriseerd pedagoge van de Complete Vocal Technique. Sinds 25 jaar maakt ze van zingen haar beroep.Haar stembereik van ruim vier octaven als mede haar kennis van vele muziekstijlen en vocale effecten maken haar expressie mogelijk van zowel de interpretatie van tekst en melodie als improvisatie.

Anka werd altijd geïnspireerd door Poolse muziek en de Poolse cultuur. Dit was al te horen is in haar debuutalbum, “Tales of the Forest” (2008), waarop ze Poolse jazzmuziek combineerde met Poolse folklore en een beetje elektronische muziek. Op de 200ste geboortedag van Chopin gaf ze een concert met eigen arrangementen van twintig van zijn stukken.

In 2013 bracht ze met het The Hague Ethospheric Orchestra (THEO) de plaat “Earthing” uit. In januari 2017 zal haar volgende plaat “Slightly Odd” uitgebracht worden, met ritmes en vocale technieken van de wereldmuziek. De belangrijkste projecten waaraan Anka heeft mee gedaan, zijn het North Sea Jazz Festival in 2004 met Kenny Weeler, “Requiem para el Mundo” met de bekende Nederlandse band Nueva Manteca, het jaarlijkse festival van moderne muziek “My Festival” in Den Haag, samenwerking met het The Hague Ethospheric Orchestra (THEO) en het As Guests Quintet. In haar vocale carrière heeft Anka opgetreden met grote namen uit de Nederlandse de internationale zangwereld: Eric Vloeimans, Jesse van Ruller, Michiel Borstlap, Anton Goudsmit en Norma Winstone, Kenny Wheeler, Alex Sipiagin, Harry Sokal en nog vele anderen.

  • Wetenschap en Techniek: Dr. Hanna Dorota Gołąb

Dr. Hanna Dorota Gołąb woont en werkt in Nederland sinds 1988. Zij is perfusionist, – een specialist die verantwoordelijk is voor de uitvoering van cardiopulmonaal functioneren van het hart tijdens de operatie. Haar werk is haar passie, haar drijfveer. Dit wordt bevestigd door haar lange lijst van wetenschappelijke publicaties. Het toepassen van haar uitvindingen en het opleiden van telkens nieuwe studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam in dit zeldzame beroep hier in Nederland is zeer onderscheidend. Sinds 1995 doceert haar vakgebied bij Perfusion Education Program in LUMC in Leiden.

  • Jonge Succesvolle Pool: Franciszek Roguski

In 2011 begon hij aan zijn studie Rechten aan de Hogeschool Inholland in Rotterdam, met als doel het verbeteren van de situatie van de Polen die in Nederland werken. Franciszek is één van de drie studenten van de 35 in zijn eerste jaar die zonder oponthoud zijn afgestudeerd. In 2014 werd hij als enige student genomineerd door zijn hogeschool als kandidaat voor de prestigieuze ECHO Award (www.echo-net.nl). Hij heeft tijdens zijn studie zijn juridisch adviesbureau gestart. Sinds 2013 runt hij met passie en met oplopend succes zijn juridisch adviesbureau in Rotterdam, waarmee hij al honderden Poolse heeft bijgestaan in conflict met hun malafide werkgevers, vooral uitzendbureaus.

  • Speciale prijs van het Jury: Ed (Edward) Cuber.

Ed (Edward) Cuber is in 1946 in vrije stad Breda geboren. Zoals hij over zichzelf zegt “ik heb een Nederlands hart maar in mijn aderen stroomt het Poolse bloed”. Hij is een zoon van Władysław Cuber, een soldaat van de I. Poolse Pantserdivisie en een door de Polen bevrijdde Bredase meisje. Al in zijn jeugd is Ed veel betrokken geweest om de Poolse oud-strijders voor het voetlicht te brengen en hun de eer te geven die ze verdiend hebben. Al tientallen jaren zet hij zich in om de geschiedenis van de soldaten van de 1e PPD maar ook van Polen niet te laten vergeten. Daarvoor geeft hij door het gehele land lezingen. Hij spreekt daar niet alleen over de “strijd van Polen en de 1e PPD”, maar ook over de Nazi concentratiekampen in Polen. d Cuber is al 18 jaar vicevoorzitter van de Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945, Generaal Maczek. Ed is ook al jaren zeer actief geweest bij het organiseren van de Heilige Missen in het Pools eerst in de Kapucijnenkerk als lector en koster. In 2009 heeft toenmalige bisschop van Breda Mgr. Jan van de Hende de Poolse rooms-katholieke parochie in het bisdom Breda opgericht. Hij benoemde Ed Cuber tot het bestuur van de nieuw opgerichte parochie. De heer Cuber kreeg een plaats in de raad van bestuur als vicevoorzitter, die hij op dit moment steeds bekleed.

  • Publieksprijs: Beata Łakota

Beata Łakota vertegenwoordigt sinds mei 2014 het bedrijf Duo Life Poland in Nederland. Ze kwam in aanraking met Duo Life, toen ze aan het zoeken naar onconventionele gezondheidsbehandelingen was. Gefascineerd door het bedrijf, de producten en de effecten werd ze leider van het Nederlandse DuoLife Team. Zij organiseert bijeenkomsten en motivatie -trainingen voor Poolse mensen met verschillende achtergronden. Ze werkt samen met verschillende Poolse organisaties in Nederland, eveneens geeft zij coaching lessen aan bedrijven die gevestigd zijn in Nederland en Polen.

 

De winners werden gekozen door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van de Poolse Senator mevrouw Barbara Borys-Damiecka.

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van diverse Poolse organisaties.

 

Barbara Borys-Damięcka, Senator in de Poolse 1e Kamer – Voorzitter Jury

Natalia Zweekhorst Ambassade van de Republiek Polen, vicevoorzitter

Waldemar Pankiw – Pools Nederlandse Kulturele Vereniging (PNKV)

Bozena Rijnboutt-Sawicka – Stichting Hart voor Polen

Radek Prończuk – Polish Chamber of Commerce in the Netherlands

Magdalena van Dijk-Domańska – Nl-Pl Centrum voor Cultuur en Onderwijs

Beata Bruggeman-Sekowska – Communications-Unlimited: Central and Eastern Europe Centre

Mariusz Soltanifar – Link to Poland

Hanka Mongart – TOP (Vereniging van Poolse vrouwen in Nederland)

Magdalena Łowicka –  Poolse Ingenieurs Netwerk (PIN)

Małgorzata Lubbers-Dąbrowska – Forum Poolse Scholen in Nederland

Bożena Kopczyńska – Stichting Lokomotywa

Marta Bujnowicz-Widerska – Stichting Medea

 

De jury wordt ondersteund door het secretariaat bestaande uit: Zofia Hakkaart,  Krystyna Voesenek en Anna Paszak.

Bij het drukbezochte Gala waren bijna 550 Nederlandse en internationale gasten aanwezig. Onder de gasten waren onder andere aanwezig: de Poolse Ambassadeur dr. Jan Borkowski, gedeputeerde Provincie Limburg Daan Prevoo, Judy Straten internationale artiest en curator.

De Gasten konden werden na afloop van de ceremonie getrakteerd op een fantastisch optreden van de Poolse ster Anna Maria Jopek en pianist Anna Ciborowska.

 

Polonus is georganiseerd door Stichting Polonus met Hanna Hummel als voorzitter en mede dankzij Poolse Ambassade in den Haag, Pools Verkeersbureau, Communications-Unlimited.nl: Central and Eastern Europe Center en vele sponsoren.

img_1347

img_3875 img_1350

img_1360 img_1354

img_1359 img_1353

 

img_1299  img_1301 img_1307 img_1310 img_1314 img_1317 img_1319 img_1323 img_1325 img_1329 img_1331 img_1334 img_1335 img_1338 img_1339 img_1341

img_1321 img_1347

img_1297

Lees ook:

And the Honorary Polonus of the Year award goes to…Limburg!!!