Limburg

Parttime ondernemen in de bijstand

Heerlen

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met een nieuw re-integratie instrument: parttime ondernemen in de bijstand. Deze regeling is speciaal bedoeld voor mensen die inkomsten hebben door het uitoefenen van een zelfstandig beroep, maar er niet van kunnen leven en dus géén zelfstandige zijn in de wettelijke zin van het woord.

Voor bijstandsgerechtigden is het soms een te grote stap om direct door te stromen naar een fulltime baan en daarmee onafhankelijk te worden van een uitkering. Daarom moedigt de gemeente Heerlen nu ook parttime ondernemen aan.

Parttime ondernemen biedt zowel bijstandsgerechtigden als de gemeente kansen. Mensen krijgen meer betekenis in de samenleving en doen werk dat ze leuk vinden. Door het opdoen van ondernemersvaardigheden gaat ook de re-integratie sneller. Ook mogen bijstandsgerechtigden een deel van de inkomsten behouden.

“Parttime ondernemers vergroten hun kansen op uitstroom naar werk, zelfstandigheid of een combinatie daarvan. Dat vergroot het zelfrespect en zelfvertrouwen”, aldus wethouder Martin de Beer van Arbeidsmarkt. “Bovendien hoeft de gemeente minder uitkering te betalen.”

 

Bron: Persbericht Heerlen