Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Interview voor EenVandaag

”De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar het Poolse ingrijpen bij het Constitutioneel Hof. De nieuwe Poolse regering waarin de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) aan de macht is, heeft een aantal wetswijzigingen doorgevoerd waardoor de macht, de onafhankelijkheid en de controlerende taak van het Hof aan banden gelegd is.

Daarnaast zijn er vijf hoge rechters aangesteld die sympathiseren met de regerende partij. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, spreekt over een bedreiging van de Poolse rechtsstaat.

Dinsdag werd er in het Europees Parlement gedebatteerd over deze wetswijzigingen en Europees ingrijpen. De Poolse premier Beata Szydlo was op bezoek in het Europees Parlement en ontkende daar dat het Europees recht geschonden is. Volgens haar is het ingrijpen bij het Constitutioneel Hof een correctie op basis van besluiten die de vorige regering heeft gemaakt. Wel beloofde ze dat ze de kwestie bestuderen.

In Polen zijn sinds het aantreden van de nieuwe regering al veel protesten geweest. Onder andere over een nieuwe mediawet waarin is vastgelegd dat de Poolse regering de directie en de hoofdredactie van de publieke omroep zelf kan benoemen en ontslaan.

Hoe zien de Polen dit zelf? We praten erover met Beata Bruggeman-Sekowska. Zelf Pools van origine en journaliste voor Poolse en Nederlandse media.”

Bron: EenVandaag: http://buitenland.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/64535/onderzoek_pools_ingrijpen_bij_constitutioneel_hof

 

Een vandaag 1 Een vandaag 2 Een vandaag 4 Een vandaag 6

logo Een vandaag

Leave a Reply