Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum, Limburg

De prijs de Pool van het Jaar gaat naar…

Op drieëntwintig november werden de resultaten van de zesde editie van de Pool van het Jaar in Nederland bekend gemaakt in de Aalsmeer studio’s tijdens de galaceremonie. Het gala werdt dit jaar gewijd aan de 100e jaar van de onafhankelijkheid van Polen. Bij het drukbezochte Gala waren ongeveer 400 Nederlandse en internationale gasten aanwezig.

De winnaars van deze prestigieuze wedstrijd geselecteerd door het jury uit 34 genomineerde kandidaten in 6 categorieën zijn:

 

Ere Polonus- Ivo Rigter

Hij zet zich in voor Generaal Maczek Museum (GMM) en Memorial.

Medio 2010 startte hij als vrijwilliger bij het Generaal Maczek Museum in Breda en werd daar al snel bestuurslid.

In 2013 werd duidelijk dat het GMM haar toenmalige locatie op de Trip van Zoudtlandtkazerne op termijn zou moeten verlaten; Ivo was diegene die de mineur rondom dit bericht doorbrak en een ‘droomsessie’ organiseerde onder de naam: ‘Nieuwe lente en een Nieuwe zomer’.

Zijn grote bevlogenheid inspireerde anderen om niet te denken in bedreigingen, maar juist in kansen.

Al snel vormde zich, zowel vanuit de museale organisatie als door een aantal buitenstaanders, een team dat aan de slag ging met de zoektocht naar een nieuw onderkomen.

Binnen het team werd een 4-punten-plan geboren, waaronder de realisatie van een Memorial, in de vorm van een klein gebouw op het Pools Militaire Ereveld, waar informatie over de daar liggende militairen te vinden was, met een verwijzing naar een museum in de binnenstad. Toen bleek dat dit idee zou kunnen rekenen op veel support, werd het plan stap voor stap opgeschaald naar een plan van enorme allure, met een dito achterliggend plan en opzet, dat steeds meer aanhangers kreeg. Op 9 juli 2018 heeft het bestuur van het Generaal Maczek Memorial definitief groen licht gekregen voor de realisatie van hun bouwplannen voor het Memorial op een bijzondere locatie aan de Ettensebaan.

Cultuur- Emil Szarkowicz

Emil Szarkowicz is multi-instrumentalist, hij speelt viool, klarinet, saxofoon en percussie. Is zanger, dirigent, producer, componist, arrangeur, programmamaker voor TV en radio. Hij staat officieel vermeldt in een Nederlandse muziek encyclopedie. Hij werkt met gerenommeerde artiesten, o.a. met Jan Smit, Nick&Simon, 3JS, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Metropole orkest, DJ Edwin Evers, Glennis Grace, Waylon. Emil toert al 20 jaar door heel Nederland, o.a. Koninklijk Theater Carré, DutchValley, Concert at Sea en internationaal, o.a. Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Dubai, Curaçao, Libanon. Emil had en heeft verschillende hit noteringen in de muzieklijsten en was het gezicht van de officiële single van de 3JS.

Volgens Nederlandse producent en regisseur Math Nilwik is hij ‘’een verrijking van de Nederlandse cultuur’’.

Aart Zeeman, Nederlandse journalist en TV presentator over Emil: ‘’Emil is iemand die met zijn unieke (muzikale) talenten mensen verbroedert en helpt (nog) beter te worden dan ze al zijn. En dat ook nog es vanuit zijn onmiskenbare Poolse identiteit. Kortom, voor mij een held die een onderscheiding meer dan waard is.’’

Wetenschap en Techniek- Prof. Dorota Kurowicka

Mevrouw Kurowicka werkt al bijna 18 jaar (met een onderbreking van een éénjarig verblijf in Singapore) aan de TU in Delft. Sinds 2006 is zij universitaire hoofddocent (UHD). Haar specialisme is risico- betrouwbaarheids- en veiligheidsanalyse, in het bijzonder het modelleren van de afhankelijkheden van stochastische variabelen, de constructie van nieuwe meerdimensionale verdelingen. Haar werk bestaat uit drie even belangrijke onderdelen: werken met studenten, theoretisch wetenschappelijk werk, maar ook de toepassing van wiskundige theorieën in projecten die gefinancierd worden door het bedrijfsleven en overheden.

Mevrouw Kurowicka was promotor van meer dan 20 scripties en 5 proefschriften. Zij is de auteur van 2 wetenschappelijke monografieën, van meer dan 30 wetenschappelijke publicaties. Zij is tevens redactrice van het wetenschappelijke tijdschrift Computational Statistics and Data Analysis.

Business – Kamil Piasecki

Kamil Piasecki woont sinds 2002 in Nederland. Hij is chef-kok en eigenaar van het cateringbedrijf RestaurantatHome. De activiteiten van zijn bedrijf startten in 2006. De kwaliteiten van gebruikte producten, de kennis en passie waarmee hij zijn beroep uitoefent wierpen vruchten af door opdrachten van nieuwe grote klanten als: de ABN AMRO Bank, de Shell, de gemeente Den Haag, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Poolse afvaardiging bij de Europese Commissie te Straatsburg, de Poolse politie, Europol en ambassades van landen als Columbia, Tunesië, Argentinië naast de Poolse ambassade waarvoor hij regelmatig zijn diensten verleent. Kamil werkt ook samen met het Nederlandse bedrijf Hanos, voor wij hij bij belangrijke gelegenheden kookt, uitsluitend gebruik makend van hun producten.

In zijn portfolio zit ook de fabrikant van maaltijden Star Cuisine, voor wie hij nieuwe recepten bereid en bewerkt. Dit zijn gerechten die vervolgend op de Nederlandse markt uitgebracht worden bij firma’s als Jumbo, Marq en bij Ahold.

Succesvolle Jonge Pool- Ewelina Rogalska

Ewelina Rogalska is taaltrainer, visueel facilitator en coach. Haar grote succes is de oprichting van een bloeiende groep op Facebook, die honderden Polen verenigt. Deze zijn niet alleen woonachtig in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Engeland en Portugal. In de groep “Visueel Nederlands – ondersteuning bij emigratie” deelt Ewelina haar kennis en waarnemingen uit het trainersvak en ervaring als migrant. Ze laat zien dat het leren van een taal niet alleen een onprettige verplichting hoeft te zijn, maar ook veel plezier kan opleveren. Met haar advies motiveert en engageert ze wekelijks meer dan 500 mensen en laat zien dat “als ze willen ze het kunnen”. Ze vergemakkelijkt het leven van Poolse migranten.

Carrière– Agnieszka Gradek de Muynck

Agnieszka Gradek de Muynck woont ruim 10 jaar in Nederland, waar ze haar indrukwekkende internationale carrière voortzet. Agnieszka heeft de kwalificaties van de Britse auditor (ACCA). Een afgestudeerde aan de Universiteit van Warschau. Ze werkte bij Deloitte en Touche in Warschau. Na een paar jaar verhuisde ze naar Nederland, waar ze werkte als European Statutory Accounting Manager en Treasury Assistant Manager bij General Electric. Daarna bracht zij drie jaar door in de Verenigde Arabische Emiraten als Treasury Controller bij TAQA. Na haar terugkeer in Nederland was zij werkzaam bij Ralph Lauren in Amsterdam. Nu, als Senior Treasury Director, leidt zij het team in Amsterdam, Genève en Hong Kong. Zij is lid van de directie van RL Finance BV.

Publiekprijskandidat gekozen door internet stemmers: Dorota Konarska

Dorota Konarska woont en werkt inmiddels ruim 6 jaar in Nederland. Nog voordat ze afstudeerde aan de universiteit van Szczecin, begon ze haar carrière in de logistieke sector in Nederland. Ze werkte in bedrijven als: UPS Supply Chain Solutions, Menlo Logistics en Yusen Logistics. Vanaf juli 2018 nam zij de leidinggevende functie van Sourcing and Development Manager bij Samsung over.

Presentatie was in handen van Marysia Białek en Pieter van Os.

De winnaars van de eerste 6 categorieën werden gekozen door een onafhankelijke jury die uit vertegenwoordigers van diverse Poolse organisaties en winnaars van vorige edities bestaat.

Polonus is georganiseerd door Stichting Polonus met Hanna Hummel als voorzitter. Axell Emplyment is de hofdsponsor van Polonus.

 

 

  

 

 

 

 

 

Photos:Copyright © www.communications-unlimited.nl, 2018. All rights reserved en Daria Kanters Copyright © Daria Kanters, 2018

Lees, zie ook:

Dat zijn de winnaars van de Polonus-lustrum editie!

Dat zijn de winnaars van de Polonus-lustrum editie!

Dat zijn de winnaars van de Polonus-lustrum editie!

Poolse publieke televisie over Polonus en Limburg