Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Warschau-stad met vele gezichten

Ja, het gebeurt ook andersom: Nederlanders die in Polen wonen en werken. Warschau biedt bijvoorbeeld meer dan genoeg interessante kansen dankzij de aanwezigheid van de vele multinationals maar ook de bruisende en ondernemende sfeer, en de hoge kwaliteit van leven.

Pole Mokotowskie park. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office
Oude Stad, Het Koninklijk Kasteel. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office

‘’Warschau is mijn thuis en voelt als thuis. Het is heerlijk leven hier.’’, zegt Dirk Aarts die oorspronkelijk uit Bakel komt en sinds 2000 in Warschau woont.

Foto: Dirk Aarts © Dirk Aarts

Hij werkt als managing partner in een groot communicatie bureau. Een grootstad met 2 miljoen inwoners heeft veel te bieden op vlak van cultuur, sport, retail en zelf natuur. De dynamiek die Warschau in de laatste 20 jaar heeft doorgemaakt, en nog steeds doormaakt, is ronduit fascinerend, volgens Dirk.

De botanische tuin op het dak van de Universiteit van Warschau. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office

Ook Liesbeth van Leeuwen voelt zich thuis in Warschau. ‘’Ik ben blij dat ik het heb leren kennen.

Liesbeth rechts. Foto ©Sia Windig, Instagram @sia_windig, FB: @siteseeingmetsi

Met name in de zomer is het er heerlijk, dan fiets ik overal heen en kom op de leukste plekken. Warschau is een prachtige, groene en nog steeds interessante stad met vele gezichten.’’ Liesbeth komt oorspronkelijk uit Den Hoorn, bij Delft. In 1989 ging ze voor de eerste keer voor een uitwisseling naar Polen. Zij heeft eerst in Lublin ten oosten van Polen gewoond en sinds 2002 woont zij en werkt in Warschau als management assistent.

De Saksische tuin. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office

Stereotypen

Dirk benadrukt dat hij het vervelend vindt om te zien hoe hardnekkig de stereotypen over Polen zijn, en deze in stand worden gehouden vaak in Nederlandse media. ‘’Veel mensen hebben een beeld van Warschau als grijze, lelijke, onaantrekkelijke stad. Jammer dat journalisten soms de makkelijkste weg kiezen door een bestaande beeld te willen bevestigen. Met iets meer durf en creativiteit kan er een heel ander, veel positiever en avontuurlijker stukje uitrollen.’’ ,voegt Dirk toe.

De tuinen van het Koninklijk Paleis in Warschau. Foto T. Bidziński © Warsaw Tourist Office

‘’Polen is een land dat dichtbij Nederland ligt, veel dichterbij dan velen denken. We hebben veel gemeenschappelijke geschiedenis, al kennen we die niet. Warschau is onbekend door het ‘’Oostblok-etiket’’ (en daardoor onbemind), maar verdient het om ontdekt te worden als een prachtige, dynamische en vooral ook leuke stad.’’, zegt Liesbeth.

Vergelijk het met Amsterdam en Rotterdam

Volgens Dirk is Warschau een minder makkelijke stad om te bezoeken dan bijvoorbeeld Krakau. Vergelijk het met Rotterdam en Amsterdam. Amsterdam is makkelijk voor een doorsnee toerist. Voor Rotterdam moet je meer moeite doen, maar dan openbaart zich wel een boeiende stad. Warschau heeft een boeiende en tragische oorlogshistorie (zoals Rotterdam). ‘’Als je de moeite doet om daarin te duiken, snap je de stad beter en ga je het anders zien’’, voegt Dirk toe.

Panorama van Vistula/Wisła rivier. Foto: F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office.

Liefde op eerste gezicht

Liesbeth heeft een paar jaar in de wijk Saska Kępa gewoond aan de oostkant van de Wisla rivier. Het was liefde op eerste gezicht voor haar: ‘’op het moment dat ik er binnenkwam, vond ik het al een fijne sfeer hebben.’’

Saska Kępa, de Francuska straat, café Biała. Foto © City of Warsaw

Later ontdekte ze dat er een Hollandse link is. Eeuwen geleden woonden er kolonisten, de Olendry, die het natte gedeelte naast de rivier inpolderden en het droog en bewoonbaar maakten. De wijk ligt wat lager dan de rest: je rijdt dus zo “de polder” in. De Francuska straat is de hoofdstraat van de wijk met allemaal winkeltjes, cafeetjes, restaurantjes.

Saska Kępa, de Francuska straat, café. Foto © City of Warsaw

De zijstraten zijn groen en rustig, met veel vooroorlogse huizen, veel in de stijl van het Poolse modernisme gebouwd.  

Saska Kępa, villa’s. Foto: © Warsaw Tourist Office

Vanuit Saska Kępa kan je heerlijk wandelen aan de groene zijde van de rivier. Voor Liesbeth is Warschau een prachtige, groene en nog steeds interessante stad met vele gezichten.

Warschau moet je voelen

Ook Dirk vindt Saska Kepa en Francuska straat bijzonder. Volgens Dirk, is Warschau een stad die je moet voelen en ervaren tussen de mensen in de straatjes en pleinen. ‘’Het bruist in de talloze cafeetjes en restaurants zoals het joie-de-vivre van ulica Francuska, het levendige en jeugdige plac (plein) Zbawiciela en het statige Stare Mokotow.’’

Zbawiciela plein. Foto D. Malihin © Warsaw Tourist Office

En in de zomermaanden aan de oevers van de Wisla. De creativiteit en passie waarmee kleine winkeltjes en horeca worden gerund. ‘’De grootste schoonheid van Warschau zit in de mensen’’, zegt Dirk.

Vistula/ Wisła boulevards. Foto: F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office.

Een must see

Voor Liesbeth een must see in Warschau is de Oude Stad: Stare Miasto. Te beginnen met het gezellige plein bij het Koninklijk kasteel waar altijd muziek wordt gemaakt en diverse mensen optreden.

Oude Stad: Stare Miasto. Het Koninklijk Kasteel. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office
Oude Stad: Stare Miasto. Het Koninklijk Kasteel. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office

In de Stare Miasto zijn talloze mooie huizen, pleintjes, kerken en andere monumenten. ‘’Ik vind het heerlijk om er rond te wandelen en dan door de Barbakan heen, bij Podwale of Freta straat in een van de restaurantjes met vrienden wat te eten of drinken.’’

Barbakan. Foto P. Wierzbowski © Warsaw Tourist Office

Oude Stad: Stare Miasto. Foto T. Bidziński © Warsaw Tourist Office
De Johanneskathedraal. Foto H. Czarnocki © Warsaw Tourist Office
De Johanneskathedraal. Foto A. Bruggeman © Communications-Unlimited.nl
Oude Stad plein. Foto © City of Warsaw
Oude Stad plein. Foto Łukasz Kopeć © Warsaw Tourist Office
Kamienne Schodki straat ( Stone Stappen straat). Foto T. Bidziński © Warsaw Tourist Office
Oude stad. Foto © City of Warsaw
Oude stad, Piwna straat. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office

‘’Een favoriete plek van mij is ook Rynek Nowego Miasta. Vanuit de Stare en de Nowe Miasto heb je een prachtig uitzicht over de rivier.’’

Nowe Miasto, Freta Straat. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office
Rynek nowego miasta (Nieuwe stad plein). Foto P. Wierzbowski © Warsaw Tourist Office

Vanuit de Stare Miasto kom je via de “koninklijke route” langs oude en mooie parken, die veelal aan de voet liggen van de heuvelrug waarop Warschau is gebouwd. Deze parken zijn zeer de moeite waard, met name het Lazienkipark.

De Koninklijke Route. Trakt Królewski Krakowskie Przedmieście. Foto © City of Warsaw
De Łazienki Królewskie. Paleis op het Water. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office
De Łazienki Królewskie. Paleis op het Water. Foto: A. Bruggeman © Communications-Unlimited.nl
Het amfitheater. Łazienki Królewskie. Foto © City of Warsaw
Chopin concert. Łazienki-Królewskie. Foto © City of Warsaw

In Warschau moet je volgens Liesbeth ook iets zien van het verleden: het mooiste museum vind ze Polin, een modern museum over de geschiedenis van de Poolse joden, dat direct ook iets verteld over de geschiedenis van Polen.

Polin. Foto © City of Warsaw
Polin. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office
Polin. Foto © City of Warsaw

Een wandeling met gids door het getto van Warschau maakt ook altijd veel indruk op haar.

Getto van Warschau. Foto: T. Nowak. © Warsaw Tourist Office
Getto: © Warsaw Tourist Office

Dirk vindt de oostelijke rivieroever ongelofelijk. Midden in de stad, je loopt er zo heen. ‘’Je waant je er in een natuurgebied – met wildgroei en grote bomen. Er zijn talloze strandjes, waar vrienden samenkomen na werktijd voor balspel, bier en bbq, terwijl je uitkijkt over het centrum van Warschau met de karateristieke skyline. Prachtige plek om te relaxen en het leven te vieren’’, voegt Dirk toe.

Vistula rivier/ Wisła. Foto T. Bidziński. © Warsaw Tourist Office

En als je letterlijk de meest in het oog springende plekken in Warschau noemt, volgens Dirk dan kom je makkelijk op de beroemdste high rises: de Palace of Culture (231m hoge, beroemde ‘Russische’ toren), Złota 44 (192m hoge woontoren ontworpen door  Daniel Libeskind) en de Warsaw Spire (180m hoge kantoortoren).

Warsaw Spire. Foto F. Kwiatkowski © Warsaw Tourist Office
Center, Złota 44, Palace of Culture and Science. Foto © Warsaw Tourist Office

Warschau: algemene informatie

Polen- officieel de Republiek Polen, is een land in Midden-Europa en is sinds 1989 niet meer communistisch. Polen grenst aan zeven landen. In het westen wordt het begrensd door Duitsland, in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en door Rusland.

Polen is ongeveer 7,5 keer zo groot als Nederland en is het op negen na grootste land in Europa. In 2017 woonden in Polen 38.476.269 mensen, 0,6% van de wereldbevolking en 5,3% van de Europese bevolking.

De hoofdstad van Polen is Warschau.  De legende vertelt dat de naam Warszawa afstamt van twee geliefden: de visser Wars en het meisje Sawa, die de stad zouden hebben gesticht. De eerste vermelding van Warschau dateert van 1241. In 1596 verplaatste koning Sigismund Wasa de Poolse hoofdstad van Krakow naar Warschau. Jij kunt zijn monument zien in de oude centrum (Stare Miasto) van Warschau.

Foto T. Nowak © Warsaw Tourist Office

Warschau heeft een tragische geschiedenis. Het Joodse getto werd vernietigd door Nazi Duitsers na de opstand in 1943 en bijna 13.000 Joden vonden de dood. In 1944 werd Warschau bijna helemaal verwoest tijdens de Opstand van Warschau omdat het Rode Leger die in de buurt aan de Vistula Rivier het bevel van Stalin kreeg om Polen niet te helpen. Warschau werd gewoon door het Rode Leger verraden. Zo’n 200.000 mensen vonden de dood en de stad werd verwoest. De bevolking daalde van 1,3 miljoen in 1939 tot 420.000 in september 1945.

Het oude centrum werd nauwkeurig na de oorlog in oude stijl herbouwd en de oude stad staat nu op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.