Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum

Plechtige begrafenis van de bemanningsleden van de Wellington R-1322 van het Poolse 305 Squadron

De stoffelijk resten van de Poolse Lt Maciej Socharski en Sgt Henryk Sikorski, bemanningsleden van de Wellington R-1322 Bombardment Squadron 305, werden met militaire eer begraven op de Nieuwe Ooster begraafplaats in Amsterdam op 6 september jl.

Bij de begrafenis waren ook de zoon van luitenant Maciej Socharski, Krzysztof Socharski, en de nakomeling van Stanisław Pisarski (kleinzoon van de vliegenier’s broer) aanwezig.

Onder de Nederlandse gasten waren o.a. gen. Verbeek, vertegenwoordiger van het Ministerie van Defensie en Geert Jonker, Officer Commanding Recovery & Identification Unit bij het Ministerie van Defensie aanwezig bij de plechtigheid. Tevens nam Gary Johnson, Assistent Attache van Defensie van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland in Nederland, deel aan de ceremonie. De regering van de Republiek Polen werd vertegenwoordigd door professor Magdalena Gawin, staatssecretaris bij het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed. Daarnaast waren er ook vertegenwoordigers van de strijdkrachten van de Republiek Polen, het Bureau voor Oorlogsveteranen en Slachtoffers van Onderdrukking, het Nationale Herinneringsinstituut, het leger, alsmede Poolse organisaties en oud-strijders in Nederland en vertegenwoordigers van de Poolse Ambassade in Den Haag.
Tijdens de ceremonie gaf Minister Magdalena Gawin een toespraak, waarin zij het belang van de missie, met deelname van de bemanningsleden van de bommenwerper Wellington R-1322, voor een vrije, democratische en soevereine Polen en vrije van angst en onderdrukking Europa benadrukte. In haar toespraak heeft minister Gawin eer betuigd aan de Poolse strijdvliegers en hun nabestaanden en bedankte de Nederlandse regering voor het organiseren van de plechtigheden.
Tijdens de begrafenis werd tevens een officiële brief van Jan Dziedziczak, Staatssecretaris bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorgelezen, waarin hij benadrukte dat de Poolse piloten hun leven hebben gegeven voor de strijd voor de Poolse vrijheid, de vrijheid van Nederland en alle Europese landen, die tegen de Duitse nazi-bezetters streden. In zijn brief betuigde Minister Dziedziczak ook zijn dankbaarheid aan de Nederlandse samenleving voor het levend houden van de herinnering aan het de Poolse soldaten, omgekomen in de strijd voor de bevrijding van Nederland. Ook spraak Jan Józef Kasprzyk van het Bureau voor Oorlogsveteranen en Slachtoffers van Onderdrukking de deelnemers van de ceremonie toe.

Bron en foto: Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag