Centraal en Oost-Europa Centrum, Internationale Journalistiek en PR centrum, Tourisme

Hollandse Meesters uit Boedapest Topstukken uit het Szépmüvészeti Múzeum

Persbericht: Frans Hals Museum
Haarlem, juni 2016

 

Het Frans Hals Museum toont vanaf 12 november tachtig werken van Hollandse meesters uit een van de mooiste museale verzamelingen ter wereld, die van het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest. In tegenstelling tot topmusea met vergelijkbare collecties Hollandse meesters, zoals het Louvre en de National Gallery, is die van het Hongaarse museum een onontdekte parel. Dankzij een ingrijpende verbouwing van het Szépmüvészeti Múzeum kreeg het Frans Hals Museum de kans uitzonderlijke 17de-eeuwse schilderijen naar Haarlem te halen. De tentoonstelling laat tot 13 februari 2017 Haarlemse meesters zien naast bekende Hollandse en Vlaamse schilders, zoals Hendrick Avercamp, Jan Lievens en Anthonie van Dyck.

Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Frans Hals in 2016 komen twee prachtige portretten van zijn hand uit Boedapest om herenigd te worden met zijn schilderijen in het Frans Hals Museum. Daarnaast zijn er in de tentoonstelling werken van enkele Haarlemse kunstenaars te zien, die tot nog toe niet vertegenwoordigd zijn in de collectie van het Frans Hals Museum, zoals Willem Buytewech en Dirck Bleker. Naast circa 55 schilderijen omvat de tentoonstelling ook zo’n 25 tekeningen van kunstenaars als Rembrandt, Karel van Mander en Frans Post.

Haarlem

In de tentoonstelling ligt de nadruk op Haarlem als centrum van vernieuwing in de 17de-eeuwse schilderkunst. Schilders die hun gehele carrière in Haarlem werkzaam waren zullen veel aandacht krijgen, maar ook kunstenaars die slechts korte tijd in Haarlem werkten of in de Spaarnestad zijn geboren, zijn vertegenwoordigd. Naast de genoemde portretten van Hals komen er uit Boedapest verleidelijke portretten van Johannes Verspronck. Van Jan Steen, Dirck Hals, Jan Miense Molenaer en Richard Brakenburgh zijn genrestukken te zien. Verder komen Haarlemse landschappen van onder meer Salomon van Ruysdael en Jacob van Ruisdael. Ook van Haarlemse stillevenschilders als Willem Claesz Heda en Jan Jansz van de Velde zijn prachtige werken aanwezig. De tentoonstelling legt een aantal parallellen tussen de collectie uit Boedapest en die van het Frans Hals Museum, zo gaan twee Haarlemse kerkinterieurs van Pieter Saenredam een dialoog met elkaar aan.

Holland

Naast de Haarlemse kunstenaars biedt de collectie van het Szépmüvészeti Múzeum een staalkaart van de Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw in al haar facetten. De gekozen schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters zijn geselecteerd om nieuw licht te werpen op de Haarlemse stukken. Werk van Noord-Nederlandse schilders als Adriaen Coorte, Jan Lievens en Gerrit Dou en van Zuid-Nederlandse meesters zoals Jan Brueghel en Anthonie van Dyck wordt getoond om de relatie tussen schilderkunst in Haarlem en andere steden inzichtelijk te maken. Ook hierbij zijn alle genres vertegenwoordigd: portretten van Nicolaes Maes en Bartholomeus van der Helst, een historiestuk van Karel Dujardin, een genrestuk van Pieter de Hooch, een landschap van Hendrick Avercamp en een stilleven van Willem van Aelst.

Tekeningen

Een kleine selectie van zeventiende-eeuwse Nederlandse tekeningen uit Boedapest zal de tentoonstelling completeren. Ook hierbij ligt de focus op Haarlemse tekeningen.Van enkele Haarlemse kunstenaars zijn geen schilderijen maar wel prachtige tekeningen in de collectie in Boedapest te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Jan de Bray, Hendrick Goltzius en Karel van Mander. Hun tekeningen worden getoond naast die van Albert Cuyp, Paulus van Vianen en Rembrandt.

Sponsors

Hollandse Meesters uit Boedapest wordt mogelijk gemaakt door steun van de BankGiro Loterij, Beminnaers van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Mondriaan Fonds, Gemeente Haarlem. En is mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.

Gelijktijdig te zien

Tijdens de tentoonstelling is in het Frans Hals Museum tevens een project te zien van de Britse kunstenaar Gavin Wade in het kader van de reeks Nieuw & Oud waarbij kunstenaars van nu een gesprek aangaan met de historische collectie en het gebouw. Tevens zijn op dat moment in De Hallen Haarlem aan de Grote Markt solotentoonstellingen te zien van de Japanse kunstenaar Meiro Koizumi (1976, Gunma, Japan)en de Amerikaanse-Belgische Cecile B.Evans (1983, Cleveland, USA) die nieuw werk laten zien.

 

Titel:

Hollandse Meesters uit Boedapest Topstukken uit het Szépmüvészeti Múzeum

Periode 12-11-2016 t/m 12-2-2017

Locatie Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem

Telefoon 023 511 57 75

Openingstijden dinsdag – zaterdag 11.00 – 17.00 uur; zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur

Gesloten op 25 december en 1 januari

buytewech_vrolijk_gezelschap_150dpi_124010

saenredam_nieuwe_kerk_150_dpi_122924

Bron en foto’s : Frans Hals Museum