Internationale Journalistiek en PR centrum, Limburg

Heerlen wil burgers betrekken

Persbericht Gemeente Heerlen:

Heerlen wil de betrokkenheid van haar burgers bij het maken van beleid en de besluiten van de gemeente versterken. Om dat doel te bereiken gaan wij en de gemeenteraad in gesprek met de burgers, buurtorganisaties, ondernemers en maatschappelijke instellingen actieplannen maken. Het eerste plan moet vóór de zomervakantie van 2019 klaar zijn.

De tijd waarin de overheid in alle rust beleid kon vaststellen om dat vervolgens aan de braaf luisterende burgers uit te leggen ligt achter ons. Burgers willen meer en vaker betrokken worden bij het maken van beleid en nemen van besluiten. Ook willen zij meer ruimte krijgen voor het nemen van eigen initiatieven.

De betrokkenheid van burgers moet tot uiting gaan komen op vier verschillende onderdelen: burgerparticipatie, zelfbeheer, wijk- en buurtinitiatieven en maatschappelijke participatie. ‘Burgerparticipatie’ moet vóór 1 juli klaar zijn. Daarna volgen de andere actieplannen. Natuurlijk ook weer samen met de stad.

Volgens wethouder Adriane Keulen  “gaat het bij burgerparticipatie niet alleen om beleidsnota’s die via een participatietraject tot stand komen. Bijvoorbeeld door inwoners te raadplegen en/of het advies van deskundigen in te winnen. We gaan een stapje verder. Denk bijvoorbeeld  aan de vervanging van speeltoestellen in de speeltuin. Dan kunnen kinderen en ouders uit de wijk zelf kiezen uit een aantal veilige toestellen.”

 

Photo: © Copyright www.communications-unlimited.nl, 2018. All rights reserved.