Limburg

Euregionale Veiligheidsdag Heerlen

Op zaterdag 12 mei zijn de pleinen van Heerlen-centrum het kloppend hart van de Euregionale Veiligheidsdag. Grote en kleine organisaties die te maken hebben met veiligheid presenteren zich dan aan het publiek. Politie, brandweer en de ambulancedienst, maar ook Defensie en de Koninklijke Landmacht in het bijzonder laten zich zien met spectaculaire voertuigen en demonstraties. Ook is er veel te doen en te beleven. Doe mee met een speurtocht of het hindernisparcours, hou zelf eens een brandweerspuit vast, overwin de klimwand, ontsnap uit een escaperoom of maak een ritje met een militaire vrachtwagen. Maak nader kennis met het Rode Kruis, slachtofferhulp en de reddingsbrigade. Krijg tips over inbraakpreventie en babbeltrucs of laat u bijpraten over cameratoezicht in Heerlen en wat inwoners zelf kunnen doen voor een veiligere buurt. Er zijn verschillende kraampjes met informatie over veiligheid voor ouderen. En voor de jeugd is er een hindernissenbaan, springkussen en nog veel meer.

De Euregionale Veiligheidsdag wordt officieel door de burgemeester geopend om 10.30 uur op het Burgemeester van Grunsvenplein en eindigt om 17.00 uur.

De Euregionale Veiligheidsdag wordt groots opgezet en zal op alle grote pleinen van Heerlen-centrum plaatsvinden. Op het Burgemeester van Grunsvenplein en de Geerstraat zullen gedurende gehele dag spectaculaire demonstraties door de hulpdiensten plaatsvinden. Behalve de brandweer Zuid-Limburg zal ook de Duitse Feuerwehr met veel voertuigen aanwezig zijn. Defensie zal zich presenteren op de Bongerd en het Pancratiusplein. Verschillende organisaties zullen zich presenteren op een informatiemarkt en speciaal voor senioren wordt een ouderenplein ingericht. De dag wordt mede ondersteund door de ondernemers. In diverse winkels kan meegedaan worden aan ‘het boevenpad’, een thematische speurtocht voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd.

 

Defensie

Een bijzondere bijdrage wordt geleverd door de Koninklijke Landmacht die in Heerlen de landelijke campagne van de Landmachtdagen aftrapt, die later in mei door het land plaatsvinden. Op twee pleinen pakken zij uit met voertuigen en materieel en diverse activiteiten. Er zal een mobiele radarinstallatie te zien zijn en voertuigen voor de luchtverdediging. Gedemonstreerd wordt hoe patriotrakketten worden geladen. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en een hindernissenbaan. Maak een rondje met een militaire vrachtwagen, ontsnap uit een militaire escaperoom, bedwing de klimwand, proef militaire voeding, maak een foto in militaire kleding, of tokkel vanaf het Glaspaleis. Daarnaast geeft Defensie masterclasses in de filmzaal van Schunck over de luchtverdediging, Afghanistanervaringen en wordt aan geïnteresseerden uitgelegd wat werken bij Defensie inhoudt en hoe je kunt solliciteren.

 

Deelnemende partijen

Tot nu toe hebben de volgende partijen aangegeven mee te doen: Veiligheidsregio Zuid-Limburg, politie, brandweer (inclusief Duitse collega’s), Sitech Brandweer Chemelot, GGD/GHOR (inclusief Duitse collega’s), KMAR, Defensie, Arcus opleiding Handhaving Toezicht Veiligheid Politie (HTVP), Gemeente Heerlen (Bureau Handhaving/cameratoezicht/Buurtveiligheidsaanpak/OVD Bevolkingszorg), Centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad, Anti Discriminatie Voorziening Limburg, Bureau Halt, Burgernet, Mondriaan, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), EHBO Heerlen, Prorail, Reddingsbrigade Maastricht, Rode Kruis, Slachtofferhulp NL, KNGF Geleidehonden, Stichting Helse Liefde, Stichting Wensambulance, Veilig Verkeer Nederland (VVN).

 

 Bron: Gemeente Heerlen