Limburg

Beeldend Boek Biënnale, editie #01: Thé Tjong-Khing

17 september 2017 t/m 14 januari 2018
Opening 16 september 15:30 uur / SCHUNCK* Glaspaleis

Woord en beeld, kunst en fun voor lezen komen samen in deze tentoonstelling waar de illustraties van de bekende illustrator Thé Tjong-King centraal staan.

 

Culturele instelling SCHUNCK* presenteert dit najaar met de eerste Beeldend Boek Biënnale een nieuwe traditie: een tweejaarlijkse manifestatie, gericht op jong en oud, waarbij de elkaar versterkende combinatie van woord en beeld  het uitgangspunt vormt. SCHUNCK* maakt zich hard voor een betere vervlechting en versterking van cultuur, kunst en leesbevordering en programmeert een tentoonstelling met bijbehorend publieksprogramma, in aansluiting op o.a. de Kinderboekenweek.

De eerste editie van de Beeldend Boek Biënnale is gewijd aan één van de belangrijkste illustratoren van Nederland: Thé Tjong-Khing (1933). Zijn prachtige, avontuurlijke, sprookjesachtige en soms griezelige tekeningen prikkelen de verbeelding van jong en oud. Ze zitten bomvol onverwachte details, trefzekere lijnen, emoties, beweging en vaak ook grapjes. De tentoonstelling toont originele tekeningen rond de thema’s Dieren, Kunst en Muziek, Strips, Vertellingen en -aansluitend bij het thema van de

Kinderboekenweek- Griezelen.

Thé Tjong-Khing

Het werk van Thé kent een grote diversiteit: van de strakke zwart-wit strips Arman & Ilva uit zijn vroege carrière tot de gedetailleerde zoekplaten in het meer recente Waar is de taart? Van zijn hand zijn ook de bekende tekeningen van Vos en Haas. Juist omdat hij striptekenaar was, vroeg de onlangs overleden Miep Diekmann hem voor het illustreren van haar boek Total loss, weet je wel. Sindsdien illustreerde hij vele kinderboeken van o.a. Guus Kuijer, Els Pelgrom, Sylvia Vanden Heede en Dolf Verroen.

Bron: Schunck.nl

Portretfoto Thé Tjong-Khing: Fjodor C. Buis
Illustratie: Thé Tjong-Khing, Collectie Literatuurmuseum Den Haag